Pastoraal hoekje

Johannes de Doper

Johannes de Doper staat komend weekend centraal in het evangelie (Mt. 11, 2-11). Hij is geen toevallige voorbijganger, geen ooggetuige die het verder voor gezien houdt. Nee, Johannes de Doper is gedreven. Een mens die heil wilde brengen in een donkere wereld die kraakt in z'n voegen van onrechtvaardigheid. Want met elkaar hebben we een wereld opgebouwd die vele mensen jaarlijks het leven kost. Johannes de Doper noemt het onrecht bij name Hij wijst concreet het onrecht aan. Maar dat pikt de wereld niet.

En zo belandt ook de heilige Johannes de Doper in de gevangenis, omdat hij koning Herodes beticht heeft van een oneerlijke en duistere levenswandel. Een profeet kijkt niet naar rang of stand, ook al kost hem dat zijn kop. Johannes is door twijfels overmand. Jezus steekt hem een hart onder de riem. Hij zegt: 'Johannes, je ziet toch dat de hoop groeiende is, dat de wereld langzamerhand toegroeit naar de wereld van God?'

Jezus stelt Johannes gerust. Het verhaal gaat door! De woorden van Johannes zijn niet achterhaald. Ze klinken dit weekend in talloze kerken en kapellen over heel de wereld. Zijn woorden zijn we nog niet vergeten. Ze schieten nog steeds raak in de harten van mensen. Een Boodschap voor mensen die blind, doof en lam geworden zijn voor zijn oproep tot bekering. Ooit zal de woestijn weer bloeien als een roos! Dan zal er een einde komen aan alle twist en tweedracht, aan alle gejammer en gekerm. Slappe handen worden weer sterk, knikkende knieƫn krijgen weer kracht (Jes. 25, 1-6a.10).

De tekenen van hoop waar Jezus en Jesaja het over hebben, mogen wij in deze Advent zichtbaar maken in ons eigen leven.

Diaken Jan Foesenek - R.-K. Lievevrouweparochie [l]