Dansgroep Pineapple Crew verzorgde tijdens het gala een spetterend optreden en werd later op de avond gekozen tot sportploeg van het jaar 2019. FOTO MARJAN STOLK
Dansgroep Pineapple Crew verzorgde tijdens het gala een spetterend optreden en werd later op de avond gekozen tot sportploeg van het jaar 2019. FOTO MARJAN STOLK Foto: MARJAN STOLK

Feestelijke uitreiking tijdens het Rabo Sportgala

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag werden in theater de Maagd de winnaars van het Rabo Sportgala 2019 bekend gemaakt. Gespannen gezichten dus op de eerste rijen van het theater waar de twintig genomineerden feestelijk gekleed op de uitslag wachtten.

DOOR MARJAN STOLK

De avond werd geopend met een optreden van de Dans Presentatiegroep van het CKB. Daarna volgde de eerste uitverkiezing, de Christ van Wijk aanmoedigingsprijs. Deze werd uitgereikt door Jan van Wijk, zoon van Christ, die zijn waardering uitsprak voor het werk van de commissie Sportverkiezingen en vervolgens de eerste envelop van de avond openmaakte. De prijs ging naar de 14-jarige snowboarder Sam Vermaat. In zijn reactie zei Sam: "In mijn sport moet je heel veel trainen en vooral niet bang zijn. Springen vind ik het allerleukste!"

Bescheiden

De eretitel voor 'Sporters met een beperking' ging naar de 11-jarige Suzie Pellis en werd uitgereikt door Roel van Tiggelen, Fitfabriek. Ondanks het gemis van haar rechterhand en een gedeelte van haar onderarm, pakte Suzie bij het Nederlands kampioenschap parazwemmen twee keer een gouden plak. Suzie blijft bescheiden onder alle prijzen. "Ik neem mijn medailles nooit mee naar school!" Na deze eerste twee uitreikingen volgde een optreden van pianiste Manon de Weerd en zangeres Shanoa van Loon.

Waardering

Vervolgens reikte Cees Meijer, directeur van het CKB, de prijs uit in de categorie Senior sporter van het jaar. De eer ging naar Monique de Klerk, die al jaren op hoog niveau tennis speelt en verklaarde: "Speechen is niets voor mij, laat mij maar lekker op de baan staan!" Evert Weijs, wethouder van de gemeente Bergen op Zoom, nam de uitreiking voor de categorie Sportvrijwilliger van het jaar voor zijn rekening." Zonder vrijwilligers is er geen sport", aldus Weijs, "deze prijs staat dus voor de waardering die wij voor alle vrijwilligers hebben." Onder instemmend applaus van het publiek ontving Mickel van Ekeren, actief bij atletiekvereniging Spado, de titel. Op het podium verscheen streetdancegroep Pineapple Crew, die zelf genomineerd waren maar zonder zichtbare nervositeit een flitsend optreden verzorgden.

Amerika

Hierna werd de prijs Sportvrouw van het jaar uitgereikt door Marijke van der Kaaden van scholengemeenschap RSG 't Rijks. De titel ging naar Anouk van Gils, die dit jaar maar liefst twee medailles pakte op het Nederlands kampioenschap atletiek. Haar trotse zussen namen de prijs in ontvangst omdat Anouk voor haar studie in Amerika verblijft. De titel Sportman van het jaar werd uitgereikt door Marlies Janssen- de Candia van de Rabobank. Zij benadrukte in haar speech dat de Rabobank sport een warm hart toedraagt en dat er ook dit jaar weer ruimhartig gesponsord is door de bank. De titel ging naar basketballer Bas Leijte, die al op 16-jarige leeftijd Nederland verliet om zijn basketbaldroom na te jagen en op dit moment met succes in Amerika speelt. Ook Bas kon zijn prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen.

Dak

Na een optreden van jazzdansgroep Tandava gingen de leden van Pineapple Crew' volledig uit hun dak toen bleek dat zij de titel Sportploeg van het jaar gewonnen hadden. Ze ontvingen hun prijs uit handen van Loes Franken, oud-voorzitter commissie Sportverkiezingen.Tot slot nomineerde Hans de Waal, wethouder van de gemeente Woensdrecht, het Concours Hippique Bergen op Zoom, dat het afgelopen jaar voor de 116e keer tijdens het Pinksterweekend werd georganiseerd, tot Sportevenement 2019. Het was het einde van een spannende avond. [l]