Pastoraal hoekje

Knielen voor het Kerstkind

Herders en wijzen, komen Jezus prijzen. Zo klinkt een bekend kerstlied dat in veel vieringen rond Kerstmis gezongen wordt. Herders en wijzen, de armen en de geleerden. Ze werden 2000 jaar geleden uitgenodigd om naar Jezus op zoek te gaan en hem te aanbidden. En in de Kerstnacht mogen we ons bij hen aansluiten. Jong of oud, rijker of armer, hoger of lager opgeleid, man of vrouw, gezond of minder valide, we zijn allemaal welkom rond zijn kribbe. De kerk zit lekker vol, uit volle borst zingen we mee: Komt laten wij aanbidden (of Venite Adoremus).

Maar wie aanbidden we dan? Ja, Jezus, het Kerstkind, Gods Zoon. Dat wordt gezegd over Hem. Maar wie is Hij voor ons? Wat maakt Hem zo bijzonder dat we voor Hem knielen, of Hem op een andere manier eren? Wat heeft Hij voor ieder van ons gedaan, of voor mensen om wie we geven? Welke belofte of boodschap heeft hij voor ons? Ik ben benieuwd naar het antwoord dat u zou geven. En met mij ook Jezus zelf.

Misschien mag deze vraag en het nadenken over ons eigen antwoord daarop on helpen om ons voor te bereiden op Kerstmis. En misschien kunt u uw antwoord aan Hemzelf toevertrouwen als u bij hem op bezoek komt tijdens de komende Kerstperiode.

Alvast een Zalig Kerstfeest,

diaken Anton Janssen, Lievevrouweparochie [l]