Het Priense Swaree trekt altijd volle zalen
Het Priense Swaree trekt altijd volle zalen Foto:

Meer rust bij loting van kaartjes Priense Swaree

ROOSENDAAL - Stichting Carnaval Roosendaal gaat dit jaar verder op de ingeslagen weg als het gaat om de verloting van kaartjes voor het Priense Swaree. Op zaterdag 26 januari maakt iedereen kans om een ticket te bemachtigen voor het leutspektakel in schouwburg De Kring.

DOOR REMKO VERMUNT

De Stichting Carnaval Roosendaal heeft vorig jaar het principe van de verloting van kaarten volledig veranderd. Kaartjes voor het felbegeerde Priense Swaree worden sindsdien niet langer verkocht aan de mensen die het langste wachten, maar aan carnavalsvierders die ingeloot worden. Voorheen bleven fanatieke carnavalsvierders een hele dag en nacht op om een kaartje voor het Priense Swaree te kunnen kopen. Een traditie die ook buiten de gemeentegrenzen bekend was, maar volgens voorzitter Cor Verbogt was de Nacht van de Swaree niet langer beheersbaar. "Er was sprake van klein vandalisme en ook werd er geĆ¼rineerd in de parkeergarage, terwijl er toiletwagens aanwezig waren. Ook waren de voorzieningen voor elektriciteit niet langer toereikend."

Lotingsavond
Daarom is sinds vorig jaar gekozen voor een speciale lotingsavond in Schouwburg De Kring. Op zaterdag 26 januari kan men vanaf 15.33 uur terecht in De Kring voor de uitgifte van polsbandjes. Ieder krijgt zijn eigen polsbandje met een uniek nummer. Na 18.33 uur worden er geen bandjes meer verstrekt en gaan alle ballen met de juiste nummers de ballenbak in. Vanaf 19.11 uur vinden er verschillende loterijtrekkingen plaats. Die worden afgewisseld met leutige optredens.

Langer de tijd

Een belangrijke aanpassing dit jaar is dat de tijd om na de trekking bij de kassa te komen is aangepast van 2 minuten naar 5 minuten. Bij de eerste editie ging men al rennend en vliegend door de Kring om binnen die twee minuten aan de kassa te kunnen verschijnen. Om meer rust te creƫren, zodat niemand meer hoeft te hollen is die tijd dan ook aangepast. "Mocht u niet binnen 5 minuten aanwezig zijn, tot 11 minuten na de trekking kan een winnaar zich nog melden aan de kassa om aan te sluiten. Daarna volgt een nieuwe trekking." [l]