Björn Rommers (links) en wethouder Inge Raaijmakers (rechtsonder) begeleidden de kinderen
Björn Rommers (links) en wethouder Inge Raaijmakers (rechtsonder) begeleidden de kinderen Foto: Remko Vermunt

Kinderen spelen met én leren meer over water

ROOSENDAAL - Dertig kinderen uit groep 7/8 van basisschool de Zilverlinde zijn vrijdagochtend aan de slag gegaan met water. Niet alleen werd er gespeeld met water, de kinderen kregen ook een rondleiding door de watertentoonstelling en er werden vraagstukken rondom water besproken, zoals: wat kunnen we op school doen met regenwater?

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeente Roosendaal is samen met, Waterschap Brabantse Delta en het Milieu Educatie Centrum (MEC) een project gestart, genaamd: Tegel eruit en boom erin. De aftrap was afgelopen vrijdag in het MEC Roosendaal waar kinderen van De Zilverlinde hun eerste gastcollege kregen. Tot en met maart 2019 worden er nog gastcolleges gegeven aan vijf andere scholen. Op 13 maart 2019, Boomfeestdag, wordt het project afgesloten met het plaatsen van twee bomen op de zes basisscholen.

'We kunnen het water
opvangen en een
watergevecht houden'

Zadenpakket

Om de kinderen van De Zilverlinde wat meer te leren over waarom het nou zo belangrijk is om een boom te planten, kregen zij vrijdagochtend allerlei informatie over de klimaatverandering, het opvangen en bergen van water en het voorkomen van waterproblematiek. "Jullie leren vandaag heel veel over water en de toekomst van water", stelde Björn Rommers die namens de Jongerenraad aanwezig was. "Er zijn steeds meer heftige buien in Nederland, maar we willen natuurlijk geen natte voeten krijgen. Als je een boom plant op een plek waar eerst tegels lagen, dan wordt het water sneller opgenomen in de grond", legde hij uit aan de kinderen. "En omdat jullie school de eerste is die hieraan meedoet, krijgen jullie van de gemeente een speciale tegoedbon voor een zadenpakket. Dat pakket krijgen jullie in maart en dan kunnen jullie de moestuin van de school nog mooier maken."

Problemen oplossen

Namens waterschap Brabantse Delta was jeugdbestuurder Steg Snelders aanwezig. "Als waterschap proberen wij ervoor te zorgen dat er zo goed mogelijk met water wordt omgegaan. Zo proberen wij ervoor te zorgen dat schoolpleinen niet alleen uit stenen bestaan, maar we proberen mensen ook te stimuleren om hun tuinen niet helemaal te bedekken met stenen. Daarnaast denken wij na over welke mogelijkheden er nog meer zijn en daar hebben we jullie hard bij nodig." Daarom werd de klas opgedeeld in vier groepjes en iedere tafel moest een watervraagstuk proberen op te lossen. Hoe kunnen we water besparen, hoe kunnen we iets doen tegen rioolvervuiling, hoe kunnen we onszelf beschermen tegen wateroverlast en wat kunnen we doen met het regenwater op school? De kinderen werden geholpen door onder andere Björn en Steg, maar ook wethouder Inge Raaijmakers dacht met de kinderen mee.

Oplossingen

Hoewel het niet de simpelste vraagstukken zijn, dachten de kinderen goed mee over mogelijke oplossingen. "We kunnen al het regenwater opvangen en dan aan het eind van het schooljaar een groot watergevecht houden", opperde één van de kinderen. Een ander wilde het regenwater gebruiken om wc's door te spoelen en weer een ander wilde een waterrad installeren op school om daarmee energie op te wekken. Bij de tafel die zich boog over het besparen van water werden suggesties geopperd, zoals: een glas water gebruiken bij het tanden poetsen, in plaats van het water laten lopen. Zelf afwassen in plaats van de vaatwasmachine gebruiken en water uit een bad gebruiken om planten water te geven. "Dit waren hele moeilijke vragen, maar wat een goede oplossingen", stelde wethouder Raaijmakers. "Ik neem deze oplossingen mee naar het gemeentehuis en ik hoop dat we allemaal iets zuiniger omgaan met het water." [l]

Basisscholen

De basisscholen die op 13 maart (Boomfeestdag) twee bomen gaan planten zijn De Zilverlinde, Watermolen, Vondel, Ziezo, Klaverweide en de Wending.

De kinderen gingen met elkaar in debat over oplossingen rondom water FOTO'S REMKO VERMUNT