Taxivervoer voor mindervaliden tijdens verkiezingen

ROOSENDAAL - Bij de verkiezingen van dit jaar zijn er drie locaties in de gemeente Roosendaal waar de stembureaus niet toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking.

DOOR REMKO VERMUNT

Bij iedere verkiezing moet de gemeente stembureaus en stembureauleden aanstellen, zo ook voor de verkiezingen rondom Provinciale Staten en Waterschap Brabantse Delta op 20 maart 2019 en de verkiezingen van het Europees Parlement op 23 mei. In totaal zijn er 43 stembureaus aangewezen verdeeld over 35 locaties verspreid over Roosendaal, Nispen, Wouw, Wouwse Plantage, Moerstraten en Heerle. "De stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking met uitzondering van de stembureaus op Basisschool De Watermolen, Basisschool De Saffier en De Vondelschool. Door de ligging en bouw van deze locaties kunnen er geen (tijdelijke) maatregelen worden getroffen waarmee alsnog kan worden voldaan aan de toegankelijkheidseisen", aldus de gemeente Roosendaal.

Daarmee gaat de gemeente in tegen het VN-verdrag waarin staat dat er gelijke rechten moeten zijn voor personen met een handicap. Om deze kiesgerechtigden toch tegemoet te komen wordt taxivervoer aangeboden naar het dichtsbijzijnde toegankelijke stembureau. "Als voorwaarde voor het taxivervoer geldt dat men de mindervaliditeit moet aantonen door het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart." [l]