Juf Mariëtte en juf Yvonne werken allebei al veertig jaar op de Klaverweide FOTO REMKO VERMUNT
Juf Mariëtte en juf Yvonne werken allebei al veertig jaar op de Klaverweide FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Feest in de tent met veertig jaar Klaverweide

ROOSENDAAL - Basisschool Klaverweide bestaat op 1 februari precies veertig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Niet alleen is er voor de kinderen een speciale feestweek, maar ook oud-leraren en oud-leerlingen worden uitgenodigd voor een gezellige reünie. "Het is altijd lastig inschatten, maar we hopen toch wel op tweehonderd mensen", vertelt directrice Joyce Hartman.

DOOR REMKO VERMUNT

De Klaverweide is veertig jaar geleden als basisschool gestart in de wijk Kortendijk die op dat moment volledig werd opgebouwd. "Toen wij begonnen lagen hier rondom alleen maar weilanden", vertelt directeur Ad Paantjens die samen met Joyce Hartman de leiding heeft over de Klaverweide. "Deze school ligt echt midden in de wijk en is samen met de wijk opgebouwd." Bij de start was de Klaverweide nog een kleine school. Naarmate er meer jonge gezinnen in de wijk kwamen te wonen, kwamen er ook steeds meer kinderen in de wijk.

Groei

"In een korte tijd zijn we toen heel erg gegroeid." De jonge kinderen werden ouder en stroomden door naar de middelbare school, waarna de Klaverweide weer wat kromp. "Twaalf tot dertien jaar geleden hadden we nog maar honderdvijftig leerlingen. Inmiddels zijn er weer jonge gezinnen in de wijk komen wonen, waardoor we nu weer op zo'n driehonderd leerlingen zitten. We bewegen echt mee met de wijk", vertelt Paantjens. De komende jaren zet de basisschool in op het stabiel houden van het aantal leerlingen. "We hoeven niet groter te worden, we willen dit gewoon behouden", vult Hartman aan.

'We bewegen
echt mee
met de wijk'

Goed concept

Basisschool Klaverweide heeft volgens Joyce Hartman geen uniek concept waarmee de school zich onderscheidt, maar wél een goed concept. "Het is niet zo dat mensen vanuit heel Roosendaal naar deze school komen, maar we horen wel van veel mensen dat ze het open karakter van de school waarderen. Daarnaast zijn we een grote school, maar zo voelt het niet." De school zet enorm in op het aanleren van vaardigheden van de 21e eeuw. "Vroeger was het heel belangrijk om kennis te hebben", legt Paantjens uit. "Tegenwoordig hebben we alle kennis die we nodig hebben in onze broekzak zitten, maar is het veel belangrijker om die kennis op een juiste manier toe te passen."

Naast de gebruikelijke vaardigheden van lezen, schrijven en rekenen leren de kinderen dus ook samenwerken, digitale vaardigheden en nog veel meer. "Ze leren niet alleen de hoofdsteden, maar ook waarom Rotterdam een wereldhaven is en Arnhem bijvoorbeeld niet. Daarmee creëer je creatieve en meedenkende mini-volwassenen, die altijd nieuwsgierig zijn en op onderzoek uitgaan. Onze slogan is niet voor niets: Eén grote ontdekkingsreis." En die aanpak werpt zijn vruchten af, want de kinderen komen nog steeds met veel plezier naar school.

Feesten

De driehonderd leerlingen worden op 27,28 en 29 mei getrakteerd op een heuse feestweek om het veertigjarig bestaan van de school te vieren. "Heel veel kunnen we daar nog niet over zeggen, omdat we nog druk bezig zijn met de voorbereidingen. Het thema is 'Feest in de tent' en we sluiten de feestweek af met een presentatie aan de ouders." Daarnaast wordt er op 25 mei speciaal voor oud-docenten en oud-leerlingen een reünie georganiseerd. "Er is een speciale commissie opgezet met ook een oud-medewerker en zo proberen we zoveel mogelijk mensen te benaderen. We hebben al een oproep op Facebook geplaatst en daar wordt massaal op gereageerd." Binnenkort wordt ook een website gelanceerd waarop mensen zich kunnen aanmelden. "We hopen echt dat het gaat leven." Houd voor alle informatie de website van de Klaverweide in de gaten. [l]