Een aantal vrijwilligers van de Troepgroep Nispen aan het werk. FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX
Een aantal vrijwilligers van de Troepgroep Nispen aan het werk. FOTO'S RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Troepgroep Nispen: initiatief voor 'de lange adem'

NISPEN – Zaterdagmiddag 13.00 uur. Een groepje van 7 volwassenen meldt zich bij coördinator Manon Boshouwers van Troepgroep Nispen. De wekelijkse opruimbeurt voor dorpskern en uitvalswegen is weer begonnen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Als er iets duidelijk wordt tijdens de schoonmaakwandeling langs de Bergsebaan en de Heijbeeksestraat is het enthousiasme waarmee alle vrijwilligers hun taak vervullen. Ze rekenen niet op snel succes, maar hopen wel een voorbeeld te zijn door de rommel van anderen op te ruimen.

Ontstaan

“Bij het bewonersplatform heb ik ooit de suggestie gedaan om tijdens de actie NLDoet de dorpskern van Nispen en directe omgeving schoon te gaan maken. Samen met echtgenoot Andrew, Ad van Hees en leerkracht Gré van Wesel werd het plan uitgewerkt en begon ons schoonmaakplan van het dorp”, vat Manon Boshouwers het ontstaan van de Troepgroep samen. “We wisten dat we niet zo snel succes zouden hebben, want de plaatsen die we deze week schoonmaken zien er over twee weken toch weer hetzelfde uit”. Toch houdt de groep stug vol. Andrew vult aan: “Je snapt niet met wat voor mentaliteit mensen hun rotzooi laten vallen op de plaats waar ze staan. Als je dat bekijkt dan zou je er moedeloos van worden, maar de sterkte van deze vrijwilligers is dat ze ondanks dat telkens weer met frisse moed een voorbeeld willen stellen”.

Gemotiveerd

“Dat komt vooral omdat we gemotiveerd deze problematiek aanpakken, en omdat we van een schone omgeving houden. Noem het maar een maatschappelijke verantwoordelijkheid die we op onze schouders nemen. Tenslotte kun je van de gemeente niet verwachten dat die dit allemaal zou moeten aanpakken”, weet de enthousiaste Mariska Wagemakers te melden. “Ik wandel heel graag in de natuur, maar verbaas me telkens weer hoe deze als stortplaats wordt gebruikt”.

Ondersteuning

“Dankzij de gemeente hebben we prikkers, ringen, handschoenen, hesjes en vuilniszakken gekregen. Daardoor zijn we voor de inwoners van Nispen herkenbaar en krijgen we steeds meer positieve reacties”, vervolgt Manon.

'Ik neem altijd een
vuilniszak mee om
dingen op te rapen'

“Dankzij de BuitenBeter app van de gemeente hebben we contact om meldingen te doen. Zien we zaken waar we onze bedenkingen bij hebben, dan melden we dat, zodat professionele krachten daar naar kunnen kijken en eventueel ook naar handelen”. Het gaat dan bijvoorbeeld over voorwerpen die niet zomaar in de natuur terecht komen, zoals een scooter, een rollator, een laptop of drugs gerelateerde spullen.

Lange adem

“Zoals gezegd vergt het behoorlijk wat tijd voordat er iets verandert. Toch merken we dat onze groep vrijwilligers langzaam maar zeker groeit en dat die dankzij onze groepsapp elkaar benaderen om weer even een schoonmaakrondje te doen. Daardoor zijn er iedere week meerdere mensen op pad om Nispen schoner te maken”, vat Wagemakers samen. “Ik ben een echte natuurliefhebber, ik houd van wandelen en geniet van het buiten zijn, en daarom neem ik altijd een vuilniszak mee om dingen op te rapen als ik weer wat zie liggen”. En ze besluit met de slogan die steeds vaker door de groep gebruikt wordt: “We ruimen geen troep op voor een ander, maar van een ander”. En dat is precies de motivatie voor de vrijwilligers van Troepgroep Nispen. [l]

Afbeelding