Groepsfoto VSB in 2018 na een lange dag optreden.
Groepsfoto VSB in 2018 na een lange dag optreden. Foto:

Gertrutten Van Slag Band viert 22 jarig bestaan

ROOSENDAAL - 'Vroeger' liepen 'De Gertrutten' mee als grote groep in de optocht van Roosendaal. Deze loopgroep van het Gertrudiscollege was zo groot, dat halverwege de groep een eigen muziekgroep kon lopen om de sfeer nog verder te verhogen. Deze muzikanten werden echter groter, haalden hun diploma en gingen hun eigen weg. Een deel zeult nog steeds door Roosendaal als de Verbrasband. Maar nieuwe muzikanten kwamen gelukkig weer binnen via de brugklas en zo werd in 1997 de Gertrutten van Slag Band opgericht. Waarom deze naam? Dat jaar waren er veel slagwerkers in de band en aangezien de grote groep als slagers verkleed ging, was de naam 'Van Slag Band' snel gevonden.

Het uitgangspunt is altijd geweest dat iedereen die een instrument bespeelt waarmee je op straat muziek kan maken, mee mag doen. Hierdoor is de groep vaak groot, maar de verdeling van de instrumenten is niet altijd ideaal. Zo had de band in 2014 totaal 46 muzikanten voor de optocht: 12 slagwerkers, 11 altsaxen, 6 klarinetten, 6 trompetten, 3 melodica 's, 2 trombones, 2 dwarsfluiten, 1 bugel, 1 hoorn, 1 wasbord, en 1 triangel.
Leerlingen komen als brugklassertjes binnen en groeien door tot ervaren krachten, die dan de jongelingen weer mee op sleeptouw nemen. Veel leerlingen spelen na het behalen van hun diploma nog een paar jaar mee met de band. Sommigen gaan samen weg en vormen dan een nieuw bandje. 'Van Alles Wa' (VAW), 'Was Da Nou' en 'Plek Zat', zijn (deels) ontstaan in het nest van de 'Van Slag Band'. Sommige leerlingen zijn teruggekomen als docent en een enkeling heeft het geschopt tot Priens.

Gertrutten
Tot en met 2001 was de 'Van Slag Band' een onderdeel van de grote groep van de Gertrutten. Toen de grote loopgroep verdween, maakte de band een doorstart als zelfstandige zeulband. Voor de Roosendaalse bevolking was het wennen: 'jullie hadden wel een klein groepje dit jaar', hoorden we dan als we de optocht gelopen hadden met een groep van 'maar' 50 muzikanten. Ook voor de Gertrutten zelf was het wennen, ze kwamen nu terecht in de categorie muziekkapellen en daar gelden andere regels. De lol in de optocht was er niet minder om, zeker niet als er een hele optocht met waterpistolen geschoten mocht worden, zoals tijdens onze aqua-rel in 2007 ('t bleft kunst). De combinatie van muziek en leut kregen we steeds beter in de vingers. In 2009 vormde de band een golvende zee waarin ons 'gin C t'oog was'. De 1e prijs in de categorie muziek was een feit. Nog vele leuke concepten en mooie optochten volgden, waarbij het huwelijk op de Markt met de Norbertanen voor iedereen in de band wel een bijzonder moment was.

Repetities
Maar hoe leuk de prijzen ook zijn, het gaat toch vooral om het plezier; tijdens de repetities op donderdagavond; bij de polonaises van de bejaarden bij de Zonnebloem; bij de kinderen op de basisscholen die soms helemaal losgaan als de band gaat spelen; tijdens de zoveelste 'Zevensprong' waarbij aan het einde de band op de grond ligt; als de nieuwe trutten officieel opgenomen worden in de groep; op het moment dat geslaagde trutten worden opgenomen in onze eigen orde van de Eretrut en als dan een jaar later oud-leerlingen weer terugkomen om gezellig nog een keer mee te spelen.

22 jaar
De tijden veranderen, het Gertrudiscollege verdwijnt na dit jaar als zelfstandige school in Roosendaal. De NorbertusGertrudis MAVO en het NorbertusGertrudis Lyceum komen er voor in de plaats. Op deze nieuwe scholen gaan de Gertrutten gewoon door. De 'oude Trutten' van het Gertrudis repeteren nu met de jonge 'Nortrudianen' van de Mavo en het Lyceum voor carnaval 2019. We willen dit jaar onze 22e verjaardag in stijl vieren, met een reünie van jonge en oude Trutten in de 3W's op 10 februari en een feestje met de hele stad tijdens op optocht van 2 maart.

Voor meer informatie en/of sfeerbeelden kunt u kijken op onze facebookpagina 'Gertrutten van Slag Band' of op onze eigen website: www.vanslagband.jouwweb.nl [l]