Studenten werken aan bereikbaarheid bedrijventerreinen

ROOSENDAAL - Zo'n 35 studenten van de opleidingen Logistiek en ICT van de Associate Degrees Academie hebben zich afgelopen week gebogen over de problemen bij Roosendaalse bedrijventerreinen.

DOOR REMKO VERMUNT

De studenten werden door het Platform Logistiek aan de slag gezet, omdat de bedrijventerreinen op dit moment onder andere moeilijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Werknemers zijn hierdoor genoodzaakt om met de auto naar hun werk te gaan. "Dit zorgt onder andere voor filevorming in spitsuren." De studenten kregen voor hun oplossingen input vanuit verschillende bedrijven uit Roosendaal.

Oplossingen

Volgens kerndocenten Gerda van den Beemt (Logistiek) en Frans Leijdekkers (ICT) is het een geslaagd project. "De samenwerking was erg interessant en de leerlingen hebben elkaar goed aangevuld. Daarnaast vonden ze het ook leuk om samen te werken met elkaar én met de bedrijven." In groepjes zijn de studenten aan de slag gegaan met de probleemstelling en als afsluiting van het project werden de oplossingen gepresenteerd. "Daar zitten een paar oplossingen tussen die we al wel verwacht hadden, maar ook een paar vernieuwende ideeën."

Flex Hotel

Als oplossing werd onder andere aangedragen om speciale apps te ontwikkelen, waardoor werknemers makkelijker met elkaar kunnen carpoolen. Ook de inzet van shuttlebussen werd benoemd én er werd zelfs geopperd om busjes zonder chauffeurs in te zetten, die automatisch een route rijden langs de verschillende bedrijven waar werknemers uit of op kunnen stappen. Last but not least was de suggestie om een flex hotel te openen, waar studenten, stagiaires, vrachtwagenchauffeurs én werknemers één of meerdere nachten kunnen verblijven. Als voordelen heeft dit minder reiskosten en een CO2-vermindering. "Op dit moment is er weinig (tijdelijke) woonruimte voor studenten, dus je vangt twee vliegen in één klap." [l]