VVD-Statenleden en lokale VVD-fractie bezoeken lokale bouwclubs en RAC.
VVD-Statenleden en lokale VVD-fractie bezoeken lokale bouwclubs en RAC. Vvd-fractie Roosendaal

Leden Provinciale Staten bezoeken bouwclubs

ROOSENDAAL - Carnaval en politiek zijn niet altijd de meest logische combinatie. Maar gelukkig werden Wilma Dirken (VVD-fractie in Provinciale Staten), Suzanne Zwart (kandidaat-statenlid), Maarten Veldhoen (VVD-fractie Waterschap Brabantse Delta) en een aantal leden van de lokale VVD-fractie uit Roosendaal met open armen ontvangen door de doeners van verschillende bouwclubs, de Stichting Carnaval Roosendaal en RAC.

Voorzitter Cor Verbogt leidde het gezelschap door de loods van 'CABOD' (carnavalsbouwers onder dak), samen met leden van onder andere 'we zen wir de leste', 'de kaaipuiten' en 'de kurketrekkers'.

De verschillende bouwers lieten zien welke technieken en materialen er gebruikt worden en hoe het proces van schetstekening tot complete wagen verloopt. De bezoekers waren onder de indruk van de vele tijd die alle bouwers vrij maken om elk jaar weer voor een spectaculaire optocht te zorgen. “Of je nou loodgieter bent of directeur, iedereen komt gewoon lekker samen ontspannen tijdens het bouwen”, zei iemand van de bouwclubs.

Sociale carnaval

Speciale aandacht was er ook voor het sociale carnaval, dat al jarenlang door het RAC wordt georganiseerd in Roosendaal. De politici spraken hun waardering uit voor dit initiatief, waarbij elk jaar meer dan 1800 fruitmandjes worden uitgedeeld en vele ouderen en zieken kunnen genieten van een gezellige carnavalsmiddag. De agenda’s dit jaar zijn vol, maar Wilma Dirken en Suzanne Zwart beloofden aan RAC-voorzitter Helma Houtepen om volgend jaar te komen helpen bij het inpakken van de vele pakketjes.

Waardering

De statenleden vroegen zich af of de bouwclubs na de optocht hun afval goed kwijt kunnen. In Roosendaal blijkt dit weer anders geregeld te zijn dan in Bergen op Zoom en Rucphen, waar de politici eerder die dag te gast waren.

Het gezelschap stond wat langer stil in de loods van de Kurketrekkers, waar een gigantische Tullepetaon wordt gebouwd met leerlingen van de Mavo-todo (techniek, onderzoek, design en ontwerpen) opleiding van het Jan Tinbergen College. “Een mooi voorbeeld hoe je jongeren weer enthousiast krijgt voor technische beroepen”, vonden de politici. “En tegelijkertijd krijgen we zo misschien weer jongeren enthousiast om wagens mee te ontwerpen en bouwen”, vulden de bouwers aan.

De politici spraken aan het eind van het bezoek hun waardering uit voor alle doeners in de bouwclubs, stichting en RAC en wensten iedereen veel succes voor en tijdens de Leutstoet.[l]