Grote namen keren terug naar de Draai FOTO REMKO VERMUNT
Grote namen keren terug naar de Draai FOTO REMKO VERMUNT Foto:

Toprenners keren terug naar de Draai

ROOSENDAAL - Als het aan de organisatie van de Draai (van de Kaai) ligt, verschijnen er op maandag 5 augustus weer grote namen aan de start van de Roosendaalse wielerkoers. Enkele jaren geleden besloot de organisatie een andere koers te gaan varen, maar dat zorgde voor de nodige kritiek. "We hebben geluisterd naar de mensen en ons streven is dan ook om weer grote namen van de Tour en de Giro naar Roosendaal te halen", aldus Pascal de Geus.

DOOR REMKO VERMUNT

De Draai (van de Kaai) kreeg de afgelopen twee jaar behoorlijk wat kritiek over zich heen. Voorheen verschenen grote namen als Alberto Contador, Mark Cavendish, Thomas Dekker en Michael Boogerd aan de start, maar in 2017 besloot de organisatie het over een andere boeg te gooien. Geen gedoodverfde winnaar meer bij de Draai, maar een dag vol topsport met professionele renners die écht gaan koersen. Het kwam de organisatie op de nodige kritiek te staan, want bijvoorbeeld de wielerronde in Etten-Leur had wél die grote namen en de entree is daar gratis. "We hebben na de laatste Draai een bijeenkomst gehouden met onze partners en natuurlijk hebben we ook gekeken naar wat er online allemaal gezegd wordt", stelt Pascal de Geus.

Succesformule

Op basis daarvan is besloten om terug te gaan naar de oude formule: een kleiner parcours met toprenners van de Tour en de Giro. "Dit is de veertigste editie van De Draai, een mooie gelegenheid om uit te pakken met grote namen", stelt De Geus. Overigens sluit hij niet uit dat deze lijn de komende jaren wordt doorgetrokken. "Als we die top namen weer naar Roosendaal halen, dan willen we natuurlijk wel dat de mensen ze vaak voorbij zien komen. Daarom gaan we terug naar het oude parcours, waarbij de renners vaak voorbij de Kaai komen."

'We gaan terug naar
het oude parcours'

Het gaat dan om een parcours van 1700 meter. De renners starten vanaf de Kade om vervolgens te koersen over de Oostelijke Havendijk, Wethouder Lanenstraat, Jan Vermeerlaan en via de Burgemeester Freijterslaan terug te keren naar de Kade. "We hebben natuurlijk ook deels te maken met de ontwikkelingen rondom Stadsoevers, waarbij aan beide havendijken wordt gewerkt. Maar, dit hadden we al op de planning staan."

Entertainment

Wat komend jaar niet veranderd is de komst van de Fixed Gear Races én het entertainmentgedeelte van de Draai. Op zondagavond wordt de inmiddels bekende '90's party georganiseerd met o.a DJ Paul Elstak. Op de dag van de Draai, maandag 5 augustus, wordt op het Kadeplein een dag vol Nederlandse krakers georganiseerd. "Er zijn al een aantal topacts vastgelegd, maar die namen komen later naar buiten", vertelt De Geus. Vorig jaar kon de Draai, ondanks de kritieken, toch op voldoende bezoekers rekenen. "De kaartverkoop ging goed vorig jaar en het was best druk, ondanks het warme weer." De kaarten voor de Draai gingen vorig jaar vanaf 1 mei in de verkoop, maar dit jaar wordt dat waarschijnlijk een maand eerder. "Het liefst wil ik de tickets op 1 april in de verkoop hebben."

Bestuurswisseling

De komende tijd wordt hard gewerkt aan deze jubileumeditie van de Draai en dat gebeurt voor een groot deel met een nieuw bestuur. Vier leden zijn de afgelopen maandag opgestapt, waaronder ook voorzitter Sander van Peer. "Sander gaf aan te willen stoppen. Wij hebben dat als bestuur in beraad genomen en hebben meteen actie ondernomen. Sander gaf later aan dat hij eventueel ook tot na de veertigste editie wilde blijven, maar toen waren er al balletjes aan het rollen", legt De Geus uit. "In de media verscheen toen dat hij afgezet zou zijn, maar dat is niet het geval." Op dit moment voert het bestuur afrondende gesprekken met 2 mensen die het bestuur willen versterken. "We hopen deze maand drie nieuwe gezichten te presenteren voor de 40e editie!" [l]