Sanne, Bas, Linus, Fenne en Thijs uit groep 6 van basisschool de Stappen, proberen met elkaar de tillift uit tijdens hun beroepen bezoek aan de Lindenberg in Wouw.
Sanne, Bas, Linus, Fenne en Thijs uit groep 6 van basisschool de Stappen, proberen met elkaar de tillift uit tijdens hun beroepen bezoek aan de Lindenberg in Wouw. Andrea Naalden

Jong geleerd is oud gedaan

WOUW - Al een aantal jaren ondernemen Basisschool de Stappen en SDW woonlocatie de Lindenberg uit Wouw samen activiteiten. Zo zijn de bewoners van de Lindenberg, waar cliënten wonen met een verstandelijke beperking, tijdens de jaarlijkse Juffen en Menerendag vaak 'vos' bij de Vossenjacht. Op hun beurt bezoeken de cliënten de Kerstmusical op school. Twee voorbeelden waar de school en SDW elkaar vinden.

Vrijdag 22 februari stond er echter een zeer bijzondere activiteit op de planning. Juf Angela bezocht met groep 6 de Lindenberg vanuit het thema 'Beroepen". Ipv dat er in de klas uitleg werd gegeven over een beroep mocht de hele klas naar de Lindenberg komen om hier kennis te maken met verschillende beroepen binnen het werken in de verstandelijk gehandicapten zorg.
De kinderen kwamen niet onvoorbereid, maar met zorgvuldig opgestelde vragen. Vijf medewerkers hebben de kinderen kennis laten maken met hun werk. Ze werden hierbij geholpen door enthousiaste en onmisbare vrijwilligers Debby en Miet, die groepje kinderen begeleiden door het gebouw.
Miriam is kok op de woonlocatie. Iedere dag maakt ze een verantwoorde maaltijd voor de 18 cliënten van de Lindenberg. De kinderen waren verwonderd over de enorme koelkast en voorraad kast, maar ook het budget waarvoor ze dit alles moet doen. Miriam kreeg bij het vertellen over haar beroep hulp van enthousiaste cliënt die in de tussentijd de aardappelen aan het schillen was voor de maaltijd van die avond.
Margot is begeleider nivo 3 op de locatie. Ze is dagelijks bezig met de zorg voor de cliënten. Op allerlei gebied zo verteld ze. Dat kan zijn met het plannen van taken, het ondersteunen bij het douchen en aankleden, of het werken aan doelen die voor cliënten zijn opgesteld. De een wil graag leren om kamer netjes te houden, de ander met geld om leren gaan. De kinderen kregen te horen hoe lang je naar school moet, of dat je ook kan werken en leren bij SDW.

Creatief
Op eerste verdieping is de dagbesteding van de woonlocatie. Hier maken cliënten mooie spulletjes en zijn ze creatief bezig bijvoorbeeld voor de carnavals optocht in Papland. Cliënten waren trots om hun belevingstafel te laten zien, en wat je hier allemaal mee kan. Spelletjes, filmpjes krijgen, muziek luisteren. Ook de snoezelkamer vonden de kinderen heel mooi. De rustige muziek, lampen en heerlijke stoel. Kinderen kregen uitgelegd waarom het voor sommige cliënten goed is om te kunnen ontspannen en even rust te krijgen als je bijvoorbeeld boos bent.
Andrea is ergotherapeut en vertelde de kinderen over de verschillende hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden in de gehandicapten zorg. Dit zijn er ontzettend veel. Twee ervan mochten de kinderen uitproberen. Vooral de passieve tillift, waarmee cliënten die niet meer kunnen staan of lopen van bijvoorbeeld de rolstoel naar bed kunnen worden gebracht. Hilariteit alom toen de kinderen zelf de lift mochten bedienen met hun klasgenoot in de lift.
Voor medewerkers, cliënten en kinderen was dit een hele bijzondere middag. Leren van elkaar. Want ook de medewerkers leren van de kinderen. Hun kritische vragen en open blik maakt dat medewerkers weer na gingen denken over hun werk. De mooiste conclusie is wel dat werken in de zorg echt heel veel kanten heeft, en hele mooie beroepen.
Het contact tussen school en de Lindenberg lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Het is iedere keer weer heel bijzonder en leerzaam om samen op te trekken. [l]