Rini Jongeneelen, Maricoline Vermeulen en Dymphna van Croonenburg tijdens een repetitie van ‘Een andere dood’.  FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Rini Jongeneelen, Maricoline Vermeulen en Dymphna van Croonenburg tijdens een repetitie van ‘Een andere dood’. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Roosendaals Toneel speelt twee voorstellingen

ROOSENDAAL – In gesprek met regisseur Herbert Mouwen en Ad Stofmeel, voorzitter en speler, maakt onmiddellijk het onderscheid tussen beide rollen duidelijk. Maar bovenal geeft het aan dat een basis van wederzijds vertrouwen noodzakelijk is om bij toneel ‘tot iets moois’ te komen.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Twee op zichzelf staande eenakters worden door het Roosendaalse Toneel op zaterdag 9 en zondag 10 maart gespeeld in de kleine zaal van Schouwburg De Kring. ‘De Kamer’ van Harold Pinter en ‘Een andere dood’ van Lynn Brittney.

Voorbereiding

Het Roosendaals Toneel maakt al een aantal jaren gebruik van wisselende regisseurs. De dit jaar te spelen stukken zijn geregisseerd door Herbert Mouwen, die door het gezelschap bijtijds benaderd is. “In feite kwam ik tijdens Toneel Op Locatie in gesprek met Rini Jongeneelen. Mogelijk is dat de aanleiding tot deze samenwerking geweest”, vat Mouwen het moment van verkenning. “Kort daarop hebben we contact gezocht en is het besluit genomen tot samenwerking”, vult voorzitter Ad Stofmeel aan.

Proces

En Stofmeel vervolgt: “Zodra we wisten dat we met Herbert in zee zouden gaan, is de leescommissie begonnen met het uitzoeken van twee geschikte eenakters. Op dat moment was uiteraard al bekend welke spelers van het gezelschap beschikbaar waren, zodat je daar de keuze van de stukken op baseert”. Vanaf dat ogenblik gebeurt er van alles. De regisseur: “Naast leesrepetities en het kiezen van wie welke rol speelt, zorgen we voor een wederzijdse basis van vertrouwen. Daardoor kunnen spelers en regisseur het beste bij elkaar bovenhalen”.

'Daardoor kunnen spelers en regisseur het beste bij elkaar bovenhalen'

Inleiding
“Omdat de beide stukken niet bepaald ‘lichte kost’ zijn, hebben we er als gezelschap voor gekozen om beide stukken te laten inleiden. Tijdens twee korte lezingen die voor aanvang in de Rabolounge worden gehouden, wordt de kijker ‘mee naar het stuk genomen’. Cees Vermeeren, voormalig docent Engels, gaat in op de thematiek van het werk van Harold Pinter”, vervolgt Stofmeel. “Leo van Balen, docent geschiedenis, schetst het tijdsbeeld waarin ‘Een andere dood’ zich afspeelt. De lezingen duren van half acht tot acht uur, en geven ook nog ruimte voor een kopje koffie, voordat de voorstelling om kwart over acht begint.

De kamer

Regisseur Herbert Mouwen is gecharmeerd van het absurdisme van Pinter en laat dat ook duidelijk tot zijn recht komen. “De wijze waarop Ad Stofmeel de rol van huisbaas Kidd vorm geeft, doet recht aan de taal, maar ook aan de eenzaamheid die het stuk uitademt”, vat Herbert de sfeer samen. “Het draait namelijk vooral om dreiging, vervreemding en angst”.’ De kamer’ gaat over een echtpaar waarvan de vrouw nooit buitenkomt, terwijl de dreiging van bezoekers aanwezig is.

Een andere dood

Het tweede stuk laat zich meer duiden. “Een vrouw die de holocaust heeft overleefd wil naar Israël emigreren. Hoe zal haar concentratiekampverleden, waarin ze toegeeflijk was ten opzichte van de kampbewaarder, worden beoordeeld”, vat Mouwen de thematiek en het dilemma samen.

Kaarten

Tijdens beide avonden zijn de lezingen tussen 19.30 en 20.00 uur. Het staat ieder vrij om daar al dan niet heen te gaan. De voorstelling begint om 20.15 uur. Kaarten kunnen besteld worden bij www.dekringroosendaal.nl of telefonisch 0165-555555. [l]