Door samen te werken met alle partners wordt het 'Groot Mariadal' als één gebied ontwikkeld
Door samen te werken met alle partners wordt het 'Groot Mariadal' als één gebied ontwikkeld Foto:

Ambtenaren verhuizen tijdelijk naar Mariadal

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat het Mariadal-klooster overnemen van de provincie. Op de korte termijn kan het klooster dienen als tijdelijke huisvesting voor de bijna driehonderd ambtenaren. Zij moeten tijdelijk het Stadskantoor verlaten voor de grootschalige renovatie die op de planning staat. Op de lange termijn wil de gemeente Roosendaal meer zeggenschap hebben in de totale gebiedsontwikkeling rondom het gemeentehuis. "Het is een unieke kans die je maar één keer in je leven krijgt om zo'n groot gebied in één keer aan te pakken", aldus wethouder Toine Theunis.

DOOR REMKO VERMUNT

Het Mariadal is op dit moment nog in handen van de provincie Noord-Brabant. Zij hebben het klooster in principe beloofd aan de BVR Groep die er op termijn een mix van wonen en zorg wil realiseren. De tuin van het Mariadal moet straks openbaar worden, zodat alle inwoners kunnen genieten van dit mooie stukje Roosendaal. "In principe zou het Mariadal aan de BVR Groep verkocht worden op het moment dat wij het bestemmingsplan hebben vastgesteld", legt wethouder Toine Theunis uit. "Toch zijn we gaan kijken naar het grotere plaatje, het gebied dat wij Groot Mariadal noemen. De Jeroen Bosch school wil samen met Kober een Integraal Kindcentrum vormen, de Gertrudismavo heeft vernieuwbouwplannen aan de Vincentiusstraat en wij zijn bezig met de renovatie van het stadskantoor naar het HUIS van Roosendaal en toen hadden we toch zoiets van: 'Dit is een unieke kans om één grote ontwikkeling van dit gebied te realiseren'."

Tijdelijke huisvesting

Zo gezegd, zo gedaan. Na maanden van onderzoek en gesprekken met de provincie heeft de gemeente Roosendaal besloten om het Mariadal te kopen van de provincie. "Daar komt veel bij kijken, zelfs slapeloze nachten. Maar dit is een ongelooflijk belangrijke stap in de ontwikkeling van Roosendaal", stelt Theunis. De ontwikkeling van de BVR Groep loopt daarmee wel zo'n twee jaar vertraging op. Maar, volgens wethouder Toine Theunis, ziet ook de BVR Groep deze ontwikkeling als een mooie kans voor Roosendaal. "Het is een complex gebied, maar al met al is dit een win/win-situatie voor iedereen." Een mooi neveneffect van het aankopen van het Mariadal, is dat het voormalig klooster tijdelijk gebruikt kan worden voor de huisvesting van de ambtenaren tijdens de renovatie van het Stadskantoor.

Verhuizen

"De gemeenteraad heeft eind vorig jaar een budget beschikbaar gesteld voor de renovatie van het huidige Stadskantoor naar het HUIS van Roosendaal", legt wethouder Cees Lok uit. "Toen zijn we om ons heen gaan kijken en er was eigenlijk maar één plek die echt geschikt was voor de tijdelijke huisvesting van onze ambtenaren: het Mariadal. Maar, dat was niet van ons." Toine Theunis en Cees Lok staken daarom de koppen bij elkaar. "We hadden het kunnen huren, maar dat is geen gewenste situatie." Nu het Mariadal tijdelijk in handen komt van de gemeente, kan binnenkort al gestart worden met het tijdelijk inrichten van het Mariadal voor de ambtenaren. "Eind van dit jaar willen we alles verhuizen. Er moet wel van alles nog gebeuren, maar we houden het zo sober mogelijk. Het is tenslotte maar tijdelijk."

Parkeren

Omwonenden zijn afgelopen week al op de hoogte gesteld van deze ontwikkelingen. Daarbij is onder andere de verkeersdruk en parkeerproblematiek besproken. "We zullen zolang het kan gebruikmaken van onze huidige parkeerplaats achter het stadskantoor. Als dat niet meer kan, dan gaan we bekijken of onze ambtenaren kunnen parkeren in één van onze parkeergarages. Het is niet de bedoeling dat ambtenaren gaan parkeren in de straten rondom het Mariadal, daar is het al druk genoeg", stelt wethouder Lok.

Kosten

Dit hele plan gaat de gemeente overigens in principe niets kosten, het levert zelfs wat geld op. "Als we een ruimte hadden moeten huren, waren we dat geld kwijt geweest. Nu kopen we het Mariadal, maar over twee jaar wordt dat voor hetzelfde geld doorverkocht aan de BVR Groep. Daar verliezen we dus niets op." [l]