Afbeelding
Foto: Adri van Bakel

The Saints brengen jaren '60 muziek naar Nispen

NISPEN - De inwoners van Nispen en omstreken staat een bijzonder concert te wachten en wel op 7 april om 16.00 uur in De Gouden Leeuw. Na twee jaar van afwezigheid treedt de Shadows Tributeband 'The Saints' weer op in het dorp en dat kan zomaar de laatste keer zijn.

DOOR REMKO VERMUNT

Inmiddels is het al ruim 55 jaar geleden dat een stel scholieren van de Vlissingse zeevaartschool De Ruyter een band oprichtte onder de naam 'Johnny and the Saints'. De heren slopen destijds stiekem het internaat uit om te kunnen spelen in een dichtbijgelegen nachtclub, waar hun instrumenten al klaar stonden. Docenten van de zeevaartschool kwamen langs, maar die hielden mooi hun mond dicht.

'In eerste instantie
was het puur
voor onze hobby'

Maar uiteindelijk gingen de escapades ten koste van de studieresultaten van sommige bandleden, waardoor de directeur van de zeevaartschool besloot dat het maar eens afgelopen moest zijn. Toen ze klaar waren met hun studie, kozen de mannen voor het ruime sop. Ze waren vaak vele maanden van huis en van de band bleef dan ook niets over.

Afgestoft

Maar, na twintig jaar op zee, werden begin jaren '80 toch de elektrische gitaren weer afgestoft. Het was sologitarist Frans Jansens uit Nispen die van zijn vrouw de gitaar maar weer eens uit de mottenballen moest halen, omdat dat 'leuk was voor de kinderen'. De gitaar werd gestemd en voorzichtig klonken de eerste noten weer. Jansens was direct weer zo enthousiast dat hij contact zocht met enkele oud-bandleden. Het was de wedergeboorte van The Saints, een Shadows tributeband, die na 38 jaar nog steeds speelt. De leden van The Saints zijn bijna allemaal, op Frans na, Zeeuwse zeventigers. Naast sologitarist Frans bestaat de band uit slaggitarist John Vos, Willem de Voogd op drums, Hans Helmich op synthesizer en zanger Ron van der Meer op bas. "In eerste instantie was het puur voor onze hobby. We deden wel mee aan Europese wedstrijden en slechts bij uitzondering deden we optredens voor het goede doel."

Eerste optreden

Een keer in de twee weken oefenen de heren in het dorpshuis van 's Heer Arendskerke. Twee jaar geleden trad de band voor het eerst in het openbaar op en wel in Nispen, waar sologitarist Frans nog steeds woont. "Ondertussen spelen we ook nummers van Cliff Richards, Ventures, Spotnicks, Jumping Jewels en ZZ & De Maskers." Daarnaast bevat hun repertoire ook veel Rock & Roll waarop het lekker swingen is. "Al deze hits uit de Jaren 50-60 zorgen voor het fijne gevoel van nostalgie. De echte Shadows zijn er weliswaar mee gestopt, maar hun muziek met de herkenbare sound gaat nooit verloren." Dat nooit geëvenaarde geluid wordt levend gehouden door diverse bands, over de hele wereld. "Wij, The Saints , zijn er één van en deze jonkies uit de fifties zijn warempel niet de minsten!"

Toegang

Voor de liefhebbers van die sixties-sound is deze groep van 70-plussers dan ook niet te missen. Ze brengen een sound die de rillingen van toen weer naar boven halen. "Een band die er in slaagt om je met een gelukzalig gevoel 'van toen' te overladen", zo omschrijven ze zichzelf. Dat mag je toch niet missen? Kom daarom op 7 april om 16.00 uur naar De Gouden Leeuw in Nispen voor dit unieke concert. De toegang voor het optreden is gratis.[l]