Noa (7) leert samen met haar vader hoe je moet programmeren FOTO REMKO VERMUNT
Noa (7) leert samen met haar vader hoe je moet programmeren FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Kinderen leren programmeren bij CoderDojo

ROOSENDAAL - Vijf kinderen tussen de 7 en 17 jaar oud kwamen vrijdagmiddag naar de Bibliotheek VANnU op de Markt in Roosendaal voor een lesje programmeren. Of het nu gaat om het maken van een eigen spelletje, het aan en uit laten gaan van lampjes óf je eigen robot ontwerpen, bij de CoderDojo-lessen kan het allemaal.

DOOR REMKO VERMUNT

Eind november 2018 is op de eerste etage van de Bibliotheek VANnU een officieel Medialab geopend. De bibliotheek wil hiermee zorgen dat kinderen niet alleen leren lezen en schrijven, maar ze moeten met het Medialab ook digitale vaardigheden ontwikkelen. "Naast leren lezen en schrijven, kan een kind in deze tijd niet meer zonder het leren om te gaan met digitale middelen", aldus Joëlle Bakx namens Bibliotheek VANnU.

CoderDojo

Eén van de zaken die vanuit het Medialab wordt georganiseerd is CoderDojo. Een codeerclub voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar oud. "Dit is een wereldwijd concept waarbij kinderen leren coderen." Door het hele land zijn er al verschillende van dit soort clubjes, maar vooralsnog was er geen codeerclub in West-Brabant. Daar is met de komst van het Medialab verandering in gekomen, verschillende vrijwilligers proberen de kinderen zoveel mogelijk te leren over programmeertaal. "Uiteindelijk hopen we dat de kinderen er zoveel van leren, dat ze zelf expert worden. Zij kunnen uiteindelijk de codeerclub weer verder uitbouwen en ook hun kennis weer delen met de nieuwe deelnemers."

Vrijwilligers

Eén van die vrijwilligers is Richard Jonkers. Hij helpt de kinderen bij het maken van hun eigen spelletje in het programma Scratch. Het belangrijkste daarbij is dat de kinderen leren om in stapjes te denken. "Dit is prachtig om mee aan de slag te gaan. Zelf leerde ik om codetaal te typen, maar dat hoeft hier niet. Dit is heel laagdrempelig. Als je LEGO-blokjes kan stapelen, dan kan je dit ook", stelt Jonkers. Al vanaf het begin van het Medialab verzorgt hij, samen met andere vrijwilligers, het CoderDojo-programma. "De ene keer komen daar negen kinderen op af en de andere keer twaalf. Dat wisselt een beetje."

Creatief

Kinderen die al wat verder zijn in het programmeren kunnen hun spelletje steeds geavanceerder maken. "Maar we kunnen ze ook leren programmeren met codetaal of bijvoorbeeld hoe je een robotje moet laten bewegen. Dan wordt het echt leuk." Eén van die kinderen is de dertienjarige Koen. "Ik heb dit op de basisschool wel eens gedaan, maar nu heb ik het weer opgepakt", vertelt hij enthousiast. "Je kan zelf dingen maken en lekker creatief zijn. Het biedt in ieder geval heel veel mogelijkheden." Trots laat hij zien dat hij een soort inlogscherm heeft gemaakt, zoals je bij de meeste computers krijgt wanneer je ze aanzet. "Maar, je kan ook in andermans projecten kijken, daar leer ik nu heel veel van." Koen weet het in ieder geval zeker, hij gaat later zeker iets met programmeren doen. "Ik wil zelf games leren maken, want websites maken kan ik al."

'Je kan zelf dingen
maken en lekker
creatief zijn'

Eenhoorn

Naast Koen zit de zevenjarige Noa samen met haar vader achter één van de laptops. Waar Koen al vergevorderd is in het programmeren met Scratch, is het voor Noa allemaal nog een beetje nieuw. Samen met haar vader leert ze de beginselen van het programmeren. "We zien dat er ook steeds meer meisjes een kijkje komen nemen. Dit programma is daar ook heel geschikt voor", vertelt Richard Jonkers. Zo probeert Noa bijvoorbeeld een eenhoorn van de ene kant van het scherm naar de andere kant te laten lopen. En natuurlijk moet het beestje ook wat hinnik-geluiden maken tijdens het lopen. "Meisjes vinden het ook leuk om bijvoorbeeld de gordijntjes in het poppenhuis automatisch open en dicht te laten gaan. Dat kunnen we ze hier leren, maar alles begint met het leren denken in stapjes.", besluit Jonkers. [l]