PvdA wil opheldering over Werk Op Maat Banen

ROOSENDAAL - Inwoners van de gemeente Roosendaal die vanuit de bijstand worden doorgeleid naar werk, moeten altijd een volwaardig loon ontvangen. Dat stelt het Roosendaalse PvdA-raadslid Karim Ahlalouch.

DOOR REMKO VERMUNT

CDA-leider Sybrand Buma pleitte onlangs voor het invoeren van een basisbaan, waarbij mensen twintig uur werken per week voor 85 procent van het minimumloon. "Het principe van een basisbaan spreekt ons zeker aan, de verkapte aanval op het minimumloon echter niet", stelt Ahlalouch. "Wij vinden dat we iemand moeten ondersteunen vanuit de bijstand aan volwaardig werk, eventueel gesubsidieerd, tegen een volwaardig loon."

De gemeente Roosendaal is in 2017 gestart met de pilot Werk-Op-Maat Banen, waarbij tien Roosendaalse werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans kregen om werkervaring op te doen middels een gesubsidieerde baan. Dit moest ervoor zorgen dat zij beter door kunnen stromen naar een reguliere baan. Ahlalouch wil nu weten wat de uitkomst is van deze pilot, hoeveel werkzoekenden er destijds in dienst zijn gekomen bij de gemeente en hoeveel er nu nog in dienst zijn. Daarnaast vraagt Ahlalouch aandacht voor mensen in de bijstand die niet bemiddelbaar zijn naar de arbeidsmarkt. "Kunt u aangeven welke instrumenten u inzet om te komen tot een zinvolle dagbesteding, een fatsoenlijk bestaan, en wellicht toch om te komen tot perspectief op de arbeidsmarkt?" [l]