Dankzij een financiële bijdrage van het Oranje Fonds en de inzet van een aantal vrijwilligers kon de bewonerscommissie 42 mensen verblijden met een High-Tea tijdens NLdoet. FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Dankzij een financiële bijdrage van het Oranje Fonds en de inzet van een aantal vrijwilligers kon de bewonerscommissie 42 mensen verblijden met een High-Tea tijdens NLdoet. FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Rubensflat doet mee aan nieuwe editie NLdoet

ROOSENDAAL – Jaarlijks organiseert het Oranje Fonds NLdoet. Vrijwilligers doen allerlei klusjes, ruimen rommel op, maken tuinen weer op orde of doen een gezellig spelletje met bewoners van tehuizen. De invulling is zeer divers, maar het doel is helder: iets doen voor de ander, zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De bewonerscommissie van de Rubensflat in de Westrand deed voor de 4e keer mee. Zij hadden een High-Tea voor de bewoners georganiseerd. Er hadden zich 42 mensen ingeschreven, zodat de gemeenschapsruimte gezellig vol zat. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er genoeglijk bij gekletst.

Samen doen

De voorzitter van de bewonerscommissie, de heer Wagenvoorde, geeft aan dat het doel achter deze activiteit vooral het samenbrengen van de bewoners is. “Natuurlijk zijn er ouderen die eenzaam zijn. We hopen dat ze zich bij dit soort activiteiten aansluiten, zodat ze ook eens een praatje kunnen maken en uit hun isolement worden gehaald”. Hij geeft ook aan dat zoiets makkelijker gezegd is dan gedaan. “Je kunt mensen niet dwingen, en het gaat hier altijd op basis van vrijheid en blijheid”. Met de komst van 42 bewoners is hij overigens erg content. “Dan is onze gemeenschapsruimte behoorlijk gevuld hoor”.

Financiën

Penningmeester Corenmans van de bewonerscommissie geeft aan dat de bijdrage van het Oranje Fonds een belangrijke impuls is voor deze succesvolle activiteit. “Het is fijn dat de bewoners niet financieel hoeven bij te dragen, want dat helpt hen mogelijk ook om sneller aan te schuiven”. Overigens legt hij ook uit dat de aanwezige voorzieningen, waaronder de gemeenschapsruimte, betaald worden uit de servicekosten die alle bewoners van de 128 woningen in de Rubensflat betalen.

Organisatie

Corenmans benadrukt ook dat het bestuur nog maar uit 4 personen bestaat. “In het verleden waren we met 8 personen, maar vanwege de leeftijd haken mensen om allerlei reden af. Daardoor kun je als bewonerscommissie niet meer zo veel organiseren. Het wordt ook veel moeilijker om nieuwe bewoners bij onze activiteiten te betrekken. Vroeger werden we geïnformeerd wanneer er nieuwe bewoners kwamen. Dan maakten we een praatje en brachten ze op de hoogte van wat er te doen was. Vanwege de privacyregels is dat allemaal wat moeilijker geworden”.

Tijdsbesteding

Voorzitter Wagenvoorde geeft aan dat er tal van activiteiten worden georganiseerd, zodat mensen die dat willen bijna dagelijks aan dingen kunnen meedoen. “Er is damesgymnastiek, er kan gebiljart worden, we spelen koersbal en er is een vaste sjoelavond. Op woensdagmiddag is er een vrije inloop. Dan wordt er gekaart of rummikub gespeeld, afhankelijk van wie er aanschuift”.

Al bij al een aantrekkelijk programma voor de bewoners. Maar de dames die bij de penningmeester aan tafel zitten zijn het over een ding heel erg eens: “Je ziet wel altijd dezelfde gezichten. In feite zijn de mensen die aan deze High-Tea meedoen ook de mensen die je bij die activiteiten ziet”. [l]