Koning Willem I en de
Belgische opstand

ROOSENDAAL - Op donderdag 21 maart vindt er weer een lezing plaats in het kader van de Henri Mastboom lezingencyclus. Deze lezingencyclus wordt sinds 2011 georganiseerd door de archiefdiensten in de regio West-Brabant in samenwerking met andere culturele partners. Elk jaar wordt er een thema gekoppeld aan de lezingencyclus en dit jaar is er gekozen voor ‘Opstand!’, tevens het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018.

Op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Kort daarop werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst. Twee jaar later was hij een koning die afwisselend vanuit Brussel en Den Haag de Nederlanden bestuurde – tot in 1830 de Belgen in opstand kwamen.

Koning Willem I had ambitie, plannen en macht. Vrede en welvaart voor de natie wilde hij. Industriëlen en kooplieden, politiek en pers, onderwijs en kerk: van de hele samenleving eiste hij medewerking. Met oppositie had hij geen geduld, al riep zijn autoritaire wijze van regeren precies dat op, en niet alleen bij de Belgen. (bron: Website Boom uitgeverij). Tijdens deze lezing zal Jeroen Koch met name de Belgische opstand belichten.

Spreker
Jeroen Koch is historicus en houdt zich bezig met politieke en intellectuele geschiedenis vanaf de verlichting. Ook heeft hij een bijzondere belangstelling voor Europese en Amerikaanse literatuur sinds 1850. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht waar hij ook doceert. (bron: Website Boom uitgeverij).
De lezing wordt gehouden in de Rabobankgalerie van De Kring, Kerkstraat 1 in Roosendaal. De lezing start om 19.30 uur en de zaal gaat om 19.00 open. De toegang is gratis.