De gemeente wil voorkomen dat er meer bomen omwaaien FOTO CHRISTIAN TRAETS
De gemeente wil voorkomen dat er meer bomen omwaaien FOTO CHRISTIAN TRAETS Foto: Christian Traets

Gemeente extra alert bij boomcontroles

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal gaat bij het controleren van bomen extra letten op tekenen van inwendige gebreken. Dat laat wethouder Inge Raaijmakers weten op vragen van de Roosendaalse Lijst.

DOOR REMKO VERMUNT

Op 10 maart werd Roosendaal wederom getroffen door een zware storm, waarbij wederom een aantal 'gezonde' bomen zijn omgewaaid. De Roosendaalse Lijst wilde daarom weten hoe het kan dat gezond verklaarde bomen toch omwaaien. "Bent u het met ons eens dat klimaatverandering een oorzaak zou kunnen zijn van steeds vaker voorkomende stormen en zo ja, hoe gaat u hierop anticiperen in onze openbare ruimte", vroeg Eric de Regt.

Extra controle

De wethouder laat nu weten dat bomen vooral gecontroleerd worden op uitwendige kenmerken die een aanwijzing kunnen zijn voor inwendige gebreken. "Kenmerken zijn bijvoorbeeld scheuren, vruchtlichamen van schimmels, vervormingen, bladbezetting, etc. Soms zijn dergelijke kenmerken minder significant aanwezig. Soms zijn gevolgen van werkzaamheden in de grond rondom de boom aanleiding voor problemen, in deze gevallen is dat vaak aan de boom zelf niet te zien", aldus de wethouder.

Anticiperen

Toch wordt er vanaf nu extra gecontroleerd bij de bomen. Er gelden landelijke normen voor dit soort controles en die worden vaak uitgevoerd door externe bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn. De normen aanpassen gaat de gemeente daarom niet doen, maar er wordt wel gevraagd om extra alert te zijn. Om te voorkomen dat er in de toekomst nog veel bomen gaan omwaaien, wil de wethouder ook bij het aanplanten van nieuwe bomen anticiperen op de omstandigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld bomen geplant worden die zich beter wortelen in de ondergrond. [l]