De koeien gaan op deze dag voor het eerst weer naar buiten
De koeien gaan op deze dag voor het eerst weer naar buiten Foto:

Boerenfestival biedt inkijkje in boerenbestaan

ROOSENDAAL - Koeien die voor het eerst naar buiten mogen, schapen drijven, bezoek aan boeren, zelf broodbakken en ga zo nog maar even door. Het T-huis bij Visdonk staat op zondag 14 april volledig in het teken van het Boerenfestival en dat is voor iedereen gratis te bezoeken.

DOOR REMKO VERMUNT

Het boerenfestival wordt georganiseerd door het Milieu Educatief Centrum Roosendaal en ZLTO Roosendaal en geeft bezoekers een inkijkje in verschillende agrarische bedrijven en agrarisch gerelateerde streekproducten. "Tijdens dit festival bieden een aantal lokale boeren hun producten aan en zijn er vele leuke activiteiten voor jong en oud", vertelt Maggy van den Aker namens MEC Roosendaal.

Allerlei activiteiten

Zo kan jong en oud aan de slag als schapendrijver, er staan verschillende kraampjes met agrarisch gerelateerde producten uit Roosendaal en omgeving. Je kan broodbakken zoals de mensen dat deden in het stenen tijdperk zo'n drieduizend jaar geleden en nog veel meer. "Ook is er een melkkoe aanwezig, een springkussen en er staan oude landbouwmachines van onder andere OTMV", vertelt Van den Aker. De OTMV (Oude Trekker- en MotorenVereniging) viert dit jaar haar veertigjarig jubileum, tijdens het Boerenfestival wordt daar ook aandacht aan besteed.

Kers op de taart

Het grootste spektakel van de dag is wellicht te verwachten bij de twee melkveebedrijven die meedoen. Beide bedrijven geven de bezoekers de kans om een kijkje in de keuken te nemen. "Beide bedrijven hebben een andere manier van melken en het is dus zeker interessant om de verschillen te komen bekijken." Daarnaast mogen de koeien, na de winterperiode op stal, eindelijk weer naar buiten. Dat belooft op voorhand een blije bedoeling te worden voor zowel de koeien als de bezoekers. "Kortom er is echt genoeg te zien en te doen voor jong en oud."

'Ook is er een melkkoe aanwezig, springkussen
en er staan oude
landbouwmachines'

Parkeren

Bezoekers worden wel aangeraden om met de fiets te komen. De slagboom bij het T-Huis is vanwege het boerenfestival gesloten en ook de openbare parkeerplaats bij de Lodge heeft maar beperkt plek. Vanaf deze parkeerplaats staat wel een looproute naar het T-Huis aangegeven, maar het is natuurlijk handiger om met de fiets te komen.

MEC Roosendaal

Het Milieu Educatief Centrum Roosendaal is ruim twaalf jaar geleden opgericht. Sinds 2012 zit dit centrum voor milieu- en natuureducatie gevestigd in het T-Huis op landgoed Visdonk. Vanuit hier worden tal van activiteiten georganiseerd om natuur, milieu en duurzaamheid onder de aandacht te brengen van de inwoners van de gemeente Roosendaal. Denk dan bijvoorbeeld aan workshops, tentoonstellingen, cursussen en excursies. Daarnaast zijn er verschillende soorten leskisten beschikbaar voor scholen. Begin dit jaar droeg Frans Witteveen als voorzitter het stokje over aan Arthur van Iersel.

Nieuwe taken

Eind 2018 werd bij het MEC Roosendaal bekend dat er vanuit de gemeente Roosendaal nieuwe taken bij het centrum neergelegd gaan worden. "De opdracht die we vanuit de gemeente krijgen is eigenlijk tweeledig: enerzijds wil de gemeente dat we de thema's, waarop wij activiteiten ontwikkelen, gaan verbreden. We richten ons dus niet alleen op natuur en milieu, maar ook op de duurzaamheidsthema's als water, klimaat, energie en afval-/grondstoffen. Anderzijds luidt de opdracht dat wij huisvesting gaan bieden aan de duurzaamheidswinkel."

Laatstgenoemde heeft al een paar keer als pop-up store zijn kamp opgeslagen op de Nieuwe Markt in Roosendaal. [l]