Gwen van Poorten neemt de bezoekers mee in de Nationale Jongerenherdenking
Gwen van Poorten neemt de bezoekers mee in de Nationale Jongerenherdenking Foto:

Jongeren herdenken op eigentijdse manier

ROOSENDAAL - Vijf steden in Nederland, waaronder Rooosendaal, maken zich op voor de Nationale Jongerenherdenking die op 4 mei georganiseerd wordt. Door de herdenking van oorlogsslachtoffers in een nieuw jasje te steken, willen deze steden ook jongeren in aanraking laten komen met de herdenking.

DOOR REMKO VERMUNT

"Voor Roosendaal is dit de tweede keer en wij zijn eigenlijk op dit moment koploper", vertelt Sander Nijssen namens het organiserend comité. De gemeente Rotterdam is twee jaar geleden begonnen met de Nationale Jongerenherdenking en vorig jaar sloten Amsterdam en Roosendaal daarbij aan. "Maar Rotterdam en Amsterdam hebben dit jaar eigenlijk te weinig tijd gehad voor de voorbereidingen, daarom kiezen ze daar dit jaar voor een afgeslankte versie", vertelt Nijssen. Dit jaar zijn ook de steden Groningen en Helmond aangesloten. "Maar wij hebben besloten het succes van vorig jaar niet alleen te behouden, maar het nog verder uit te werken."

Escape Experience

Het programma voor deze tweede Jongerenherdenking in Roosendaal is al even bekend. Hoewel het in grote lijnen lijkt op het programma van vorig jaar, zijn er toch ook een aantal verandering. Het voorprogramma bestaat uit verschillende muziek- en dansoptredens; een fototentoonstelling en, in navolging op het grote succes van vorig jaar, een groots opgezette Escape Experience. Bij laatstgenoemde is dit jaar gekozen voor een vernieuwde opzet. De Kleine Zaal van De Kring wordt omgebouwd tot dorpje waar deelnemers als ware verzetsstrijders puzzels moeten oplossen, codes moeten kraken en met verschillende acteurs moeten praten om een paspoort te kunnen vervalsen voor hun vluchteling.

Programma

Het hoofdprogramma vindt plaats in de Grote Zaal van De Kring Roosendaal. Vorig jaar kwam Tim Hoffman naar Roosendaal om het publiek mee te nemen door de avond, dit jaar is echter gekozen voor Gwen van Poorten. Zij neemt de bezoekers mee in het gehele programma, dat begint met het inluiden van de twee minuten stilte. Het programma wordt hervat met een dansoptreden van het Dansatelier Roosendaal. Een verhalende dansvoorstelling over het vroeger en het nu; gemaakt en uitgevoerd door lokale danstalenten. Na afloop van het hoofdprogramma worden alle bezoekers uitgenodigd om af te reizen naar het treinstation van Roosendaal. Alwaar theatercollectief 'Vrouwen van Wanten' samen met verschillende Roosendaalse jongeren de locatievoorstelling 'Perron 1' zullen presenteren. In tegenstelling tot het programma in en om het theater; wordt voor deze voorstelling een toegang geheven. Voor wie liever op het Tongerloplein blijft, zorgt de Roosendaalse band H!P voor een passende muzikale afsluiter. [l]