Theo de Munnik vertelt meer over de oorlog en bevrijding in Roosendaal FOTO REMKO VERMUNT
Theo de Munnik vertelt meer over de oorlog en bevrijding in Roosendaal FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermuntt

Locals nemen je mee op
Bevrijdingswandeling

ROOSENDAAL - Twee Roosendaalse locals, Joss Hopstaken en Theo de Munnik, nemen op zondag 5 mei geïnteresseerde Roosendalers mee op een speciale Bevrijdingswandeling door de stad.

DOOR REMKO VERMUNT

De twee heren bieden een unieke wandeling aan, die slechts één keer per jaar wordt georganiseerd. Daarbij vertellen de twee locals van alles over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in Roosendaal. In het kader van de bevrijding worden dan ook diverse monumenten en gedenkstenen bezocht. Nieuw dit jaar is dat er ook live gedichten worden voorgedragen tijdens de wandeling die betrekking hebben op de oorlog én de bevrijding.

Wandelroutes
De ene route brengt je onder andere langs het Polar Bear monument op de Kade, hét symbool voor de bevrijding door regimenten van de Polar Bear Divisie. Daarnaast breng je ook een bezoek aan een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Bij de andere wandeling kom je langs Stolpersteine, ofwel struikelstenen, die herinneren aan de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Ook het Parklaanmonument, het beeld in de voorgevel van Mariadal en de begraafplaats zijn in deze tocht opgenomen. Aan de hand van anekdotes en oude foto's brengen Joss en Theo de geschiedenis tot leven.

Inschrijven
Belangstellenden kunnen zich inschrijven bij de VVV in Roosendaal. Dit is tevens het vertrek- en eindpunt van de wandelingen die omstreeks 10.30 uur van start gaan. Deelname kost 4,50 euro per persoon. [l]