MeziekMeneer Ronald is ook dit jaar weer van de partij FOTO OPENLUCHTTHEATER NISPEN
MeziekMeneer Ronald is ook dit jaar weer van de partij FOTO OPENLUCHTTHEATER NISPEN Foto: Openluchttheater Nispen

Openluchttheater breidt succes verder uit

NISPEN - Openluchttheater Nispen begint op zondag 19 mei aan haar vierde seizoen. Met maar liefst 20 voorstellingen, activiteiten en evenementen verspreid over vijf maanden is er bijna iedere week wel iets leuks te doen in het openluchttheater voor zowel jong als oud.

DOOR REMKO VERMUNT

Het programma bestaat dit jaar uit een combinatie van vertrouwde evenementen die voorgaande jaren goed scoorden bij het publiek, maar ook uit nieuwe evenementen waarbij het altijd spannend is of er publiek op af gaat komen. "We proberen voort te borduren op de try-outs van de afgelopen drie jaar", vertellen Mariska Wagemakers en Annie Verhoeven namens het openluchttheater. Daarbij benoemen ze onder andere het succes van de Ierse avond die vorig jaar voor het eerst georganiseerd werd en meteen aansloeg bij het publiek. "Dat succes gaan we dit jaar proberen verder uit te breiden." Daarnaast worden niet alle evenementen door het openluchttheater georganiseerd. "Het openluchttheater is er voor en door het dorp, voorbeeld hiervan is de N'oop Loop. Die wordt niet door ons georganiseerd, maar ze maken wel gebruik van deze locatie en dat is top!"

Opening

De opening van dit seizoen is dit jaar in handen van de kindervoorstelling De SprookjesKoningin. Ad Grooten, bekend van onder andere Pater Moeskroen en schrijver van nieuwe Efteling sprookjes, en poppenspeelster Ruth Bakker hebben voor deze voorstelling de handen ineengeslagen en dat belooft volgens Wagemakers één groot succes te worden. Een week later viert het Nispense toneelgezelschap Onderling Kunstgenot een feestje. Dit jaar viert de theatergroep haar honderdjarig bestaan en dat werd enige tijd geleden al gevierd met een jubileumvoorstelling. "Maar vanwege het jubileum willen ze iets extra's doen. Daarom wordt er een speciale theaterwandeling georganiseerd waarbij de bezoeker op verschillende locaties verrast wordt met korte theateracts van regionale theatergezelschappen." Dat alles gaat gepaard met een hapje en een drankje.

Programmering

Verder in het jaar staat onder andere een Boomzaagevenement op de planning, een gevarieerde muzikale middag voor vooral de ouderen uit de regio, een kunstmarkt, Open Air Bioscoop en Meziekmeneer Ronald komt langs met aansluitend een instrumentenworkshop voor de kinderen. "Ieder jaar gaan we in september al aan de slag met het programma", vertelt Wagemakers. "Daarbij kijken we eerst naar de kalender van Nispen, want we willen niet op dezelfde dag zitten als Nispen Blues, de wielerronde, belangrijke voetbaldagen, communies of op data van toneelvoorstellingen." Wanneer die lijst compleet is, kan gebouwd gaan worden aan de programmering. "Dan gaan we kijken naar wat we willen en daarbij proberen we voor alle doelgroepen iets leuks te programmeren." Zoals bijvoorbeeld de Ierse avond, maar ook cabaret. "De mannen van Drie Maal Plankenkoorts hebben twee jaar geleden hier gestaan. Vorig jaar waren ze er niet, maar dit jaar hebben we ze weer naar Nispen kunnen halen met hun nieuwe voorstelling."

Jongeren
Volgens Wagemakers is het bij het maken van een programmering vooral lastig om ook iets op de agenda te zetten voor de jongeren uit het dorp. "De leeftijd tot twaalf jaar kunnen we bedienen met kindervoorstellingen, maar de pubers willen we ook naar het openluchttheater krijgen." Daarom is dit jaar de samenwerking gezocht met jongerenorganisatie Boost. Zij organiseren zowel op 6 juli als op 17 augustus een DJ workshop. "Dat is al eerder gedaan in de carnavalsperiode en dat is goed bevallen." Om de jongeren te trekken is nog een extra stimulans aangebracht. "Op zaterdag 7 september organiseren we Fissa! Een feest voor de Nispense jongeren. De jongeren die mee hebben gedaan aan de DJ workshop mogen dan ook zelf draaien op dit feest. Dus wie weet komt de nieuwe Tiësto of Hardwell straks wel uit Nispen", lacht Wagemakers.

Kijk voor het volledige programma van het Openluchttheater Nispen op www.oltn.nl