Gerard van Kaam met de burgemeester FOTO: RENÉ
BRUIJNINCX
Gerard van Kaam met de burgemeester FOTO: RENÉ BRUIJNINCX Foto: Rene Bruijnincx

Twaalf mensen verrast met Koninklijk lintje

ROOSENDAAL / NISPEN / HEERLE / WOUW – Op de dag voor Koningsdag vindt de traditionele Lintjesregen plaats. Burgemeesters volgen een strak schema om deze Koninklijke Onderscheidingen voor 13.00 uur aan iedereen te hebben uitgereikt. Door die landelijke afspraak hoeft niemand ergens in de media te lezen dat hij of zij een lintje krijgt, maar blijft het verrassingseffect het grootst.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Burgemeester Jacques Niederer bezocht ze allemaal. Hij motiveerde de benoeming door de verdiensten van iedere kandidaat op te sommen en namens het College daarover zijn waardering uit te spreken. Vervolgens wist de burgemeester te melden dat het Zijne Majesteit de Koning had behaagd om hen te benoemen tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In de gemeente Roosendaal ging het dit jaar om 12 inwoners. Daarvan wonen er 9 in Roosendaal en in de kerndorpen Nispen, Heerle en Wouw elks een. 11 van de 12 decorandi werden Lid in de Orde van Oranje Nassau, terwijl er een tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd.

Gerard van Kaam
Een van de eerste adressen die de burgemeester bezocht was dat van Gerard van Kaam, die in de Burgemeester Prinsensingel woont. In de hal was het vanaf kwart voor negen een drukte van belang. De genodigden en ingewijden wachtten daar op Burgemeester Niederer, die vergezeld werd door gast van de burgemeester Daniek de Haan. De burgemeester benoemde de belangrijkste verdiensten van Van Kaam: "Uw werkzaamheden bij diverse commissies van de Stichting Carnaval zijn mede daardoor zo succesvol geworden". De burgemeester benoemde ze allemaal van Otobusrellie tot Scholenmap en van Kaokelswaree tot Optocht en Leutmarkt. "Maar ook uw vrijwilligerswerk in het Bravis ziekenhuis bij het Patiëntenvervoer wordt geroemd. U vervult deze functie op een betrouwbare, mensgerichte en gastvrije wijze. Het onderstreept de kernwaarden van het ziekenhuis". Daarnaast stond de heer Niederer nog stil bij de werkzaamheden van Van Kaam bij de Zonnebloem en Stichting Philip. "Ik ben volledig verrast wist de geëmotioneerde decorandus uit te brengen. Natuurlijk hebben we er wel eens een grapje over gemaakt of ik ook zoiets zou krijgen, maar ik ben blij dat mijn vrijwilligerswerk op deze wijze gewaardeerd wordt".


Mieke Spekman
In de Nieuwstraat stond het hele gezin van Mieke Spekman klaar om het jaarlijkse dagje uit te gaan beleven. "Daarom moest ik er op mijn paasbest uit zien, had ik vooraf meegekregen", vertelt Mieke achteraf. In plaats van te vertrekken, stond op een gegeven moment burgemeester Niederer voor de deur. "Dan weet je dat een en een twee is en dat de dag er heel anders uit gaat zien dan ik had gedacht". De burgemeester benoemde ook bij Mieke haar inzet op diverse terreinen: "Je bijzondere liedjes bij de uitreiking van de Gouden Bolhoed, je bestuurslidmaatschap van museum de Ghulden Roos, je rol als stadgids, je bestuurslidmaatschap van de Heemkundekring, je bijdragen bij het tijdschrift 'De Vrijheit van Rosendale' en ook je rol als freelance correspondente bij uitgeverij de Bode".

Vanuit die laatste rol werd ze door de burgemeester gecomplimenteerd over de wijze waarop ze vele artikelen in het kader van Roosendaal 750 jaar had geschreven. Ook Mieke was verrast en oprecht blij met haar onderscheiding. Ter afsluiting werd ze door de aanwezigen toegezongen en werd het glas geheven op haar benoeming.

Alle decorandi
Tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werden gedecoreerd: De dames Joke Bogers-Schoenmakers, Mieke Spekman, Gré van Wesel-Kok en Ine Luijkx-Broekhoven. De heren die werden gedecoreerd waren: Gerard van Kaam, Dré Siemons, Piet Naalden, Arie Hofland, Frans van Haren en Frank Stroop. Mevrouw Conny van Staalen-van Leeuwen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Eduard Torenbos ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding, vanwege omstandigheden, op een later tijdstip. Hij is uiteraard al wel door de burgemeester op de hoogte gesteld.[l]

Mieke Spekman, nadat burgemeester Niederer de versierselen heeft opgespeld FOTO: RENÉ
BRUIJNINCX