Onze-Lieve-Vrouw van Czestochowa, Zwarte Madonna.
Onze-Lieve-Vrouw van Czestochowa, Zwarte Madonna.

Mariadag bij spirit

ROOSENDAAL - Spirit in Roosendaal organiseert in samenwerking met het seniorenpastoraat Noord-Oost en de St. Norbertusparochie een bijzondere Mariadag. Op verschillende manieren besteden zij op woensdag 15 mei aandacht aan Maria.

In de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Kade staan Mariabeelden en Maria-iconen en andere Mariavoorwerpen tentoongesteld. De expositie is op al vanaf 14.00 uur open voor alle publiek.

Demonstratie Iconen Schilderen

Tijdens de middag demonstreert een groep ervaren schilders hoe zij een icoon schilderen. Ook lichten zij hun werkwijze toe en vertellen zij over de specifieke techniek. Volgens de traditie gebruiken zij alleen natuurlijke materialen: hout, krijt, lijm, hars en tempera (verf, bestaande uit eidooier, water en pigmenten van minerale oorsprong) en bladgoud. Maria-iconen als ‘Moeder Gods van de Tederheid’ en andere Maria-iconen vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.

Rondleiding voor senioren

Van 15.00 uur tot 16.30 uur heten we speciaal de senioren welkom voor een ontmoetingsmiddag met een rondleiding. We vertellen over de Mariabeelden, Maria-iconen, vaandels en vaantjes. Deze komen uit Europa, de Lage Landen en Roosendaal en Nispen. Diverse eigenschappen of namen van Maria komen tot uitdrukking, van Sterre der Zee tot Maria Lactans.

Mariaviering

Aan het einde van de middag van 17.00 uur tot 18.00 uur neemt Pastor Petra Versnel u mee langs de Maria- expositie in een bijzondere Mariaviering. Met Rozenkrans, andere gebeden en gedichten aanbidden we Maria. Bij Maria staan passende bloemstukken en bloemen tooien één van de Mariabeelden. In de afgelopen weken en gedurende deze woensdag begeleidt Gea Korpel het werken met de bloemen.

Mini-symposium

10 jaar geleden gingen Els Ettes en Petra Versnel-Mergaerts als pastoraal werkster aan de slag in het parochiepastoraat te Roosendaal en Nispen. Zij vieren hun jubileum op woensdag 15 mei van 18.00 tot 22.00 uur met een symposium voorafgegaan door een soepmaaltijd. Rode draad van dit symposium vormt de inspirerende rol van vrouwen in de kerk tot op heden. Prof. Dr. Caroline Vander Stichele, ds. Marjo den Bakker, Els Ettes en Petra Versnel verzorgen de lezingen en als muzikale intermezzo’s zingt Nanneke Bom liederen als het ‘Ave Maria’ en ‘I don’t know how to love him’. Voor de maaltijd en het symposium kunt u zich opgeven via spiritinroosendaal@gmail.com.

Meer informatie over de Mariadag is te vinden op www.spiritinroosendaal.nl[l]