'Slechts' 59 meldingen van overlast arbeidsmigranten

ROOSENDAAL - Het afgelopen jaar zijn er in de gemeente Roosendaal 95 panden gecontroleerd op brandveiligheid, er zijn 682 omgevingsvergunningen gecontroleerd en er zijn 59 meldingen ontvangen van overlast als gevolg van arbeidsmigratie.

DOOR REMKO VERMUNT

Dat blijkt uit het jaarverslag Toezicht en Handhaving van de gemeente Roosendaal. Om ervoor te zorgen dat alle inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen genieten van een optimaal woon-, werk- en leefklimaat worden er door de gemeente jaarlijks nieuwe regels opgesteld. Om ervoor te zorgen dat die afspraken ook worden nagekomen wordt hier ook toezicht op gehouden. In het jaarverslag van afgelopen jaar staat hoe vaak er gecontroleerd is en hoe vaak de regels overtreden zijn.

Arbeidsmigratie

Zo is er onder andere het afgelopen jaar gecontroleerd of er sprake is van een veilige en gezonde leefsituatie bij de huisvesting van arbeidsmigranten. In totaal werden er 136 adressen gecontroleerd. Bij 62,5 procent van hen is tijdens de eerste controle geen overtreding geconstateerd. Van de 51 adressen waar wél sprake was van een overtreding, was eind van het jaar slechts 41,1 procent van de problemen opgelost. "Voor de resterende adressen loopt er een handhavingsprocedure om het (gebruik van het) pand op het wettelijk vereiste niveau te krijgen."

Overlast

Daarnaast zijn er het afgelopen jaar 'slechts' 59 meldingen ontvangen door de gemeente Roosendaal over (ervaren) overlast als gevolg van arbeidsmigratie. Dat is een enorme afname in vergelijking met 2017. Toen kwamen er nog 136 meldingen binnen bij de gemeente Roosendaal. "Het gaat hierbij om overlast door huisvesting, overlast in de directe omgeving van die huisvesting alsmede de met de komst van arbeidsmigranten verband houdende voorzieningen", verklaart de gemeente Roosendaal. [l]