Escape Experience door JONG! theater. FOTO ELLES JANSEN
Escape Experience door JONG! theater. FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Indrukwekkende Jongerenherdenking

ROOSENDAAL – CultuurCompaan heeft in samenwerking met het Dansatelier en De Kring en met medewerking van Erfgoedcentrum Tongerlohuys en Stichting JONG! Theater een indrukwekkende Jongeren Herdenking georganiseerd op 4 mei. In de grote zaal namen zo'n 500 jongeren en ouders/grootouders via hun smartphone deel aan het smartphone Orchestra. Daarna volgden prachtige optredens. In de kleine zaal was een Escape Experience angstaanjagende momenten in bezet Roosendaal.

DOOR ELLES JANSEN

"Vorig jaar was de eerste keer dat er in Roosendaal speciaal voor jongeren een aparte dodenherdenking werd georganiseerd, in navolging op de in 2017 in Rotterdam geïnitieerde Nationale Jongerenherdenking", aldus Björn Rommens. Samen met Sander Nijssen is hij de drijvende kracht die dit samen met vele vrijwilligers hebben neergezet.

Nooit vergeten

Dit jaar wilde de organisatie het nog professioneler aanpakken en dat was zeker te merken in de kleine zaal waar een grootse Escape Experience was opgezet. In een dorpje met burgemeesterswoning, legerkamp, kerk, bakker, en Tinie's Toog speelden 21 acteurs een scene uit bezet Nederland. Tijdens een 30 minuten durende zoektocht werden telkens 40 deelnemers door "het verzet" geholpen om een vals paspoort te bemachtigen. Dit paspoort moest voorzien worden van een bsn-nummer, datum en plaats van uitgifte, naam van de ambtenaar van uitgifte en handtekening. Hiervoor moesten zij in het dorp allerlei opdrachten vervullen. Maar als zij een fout maakten door bijvoorbeeld de verkeerde persoon aan te spreken of de Burgemeesterswoning te betreden bij diens afwezigheid, werden ze opgepakt door de Duitse soldaten. Ook de expositie in café Over de Tong liet middels voorwerpen en brieven op panelen de bezoekers indringende herinneringen zien over de oorlog in Roosendaal.

Actief meedoen

Voor de Escape Experience konden mensen inschrijven, er waren geen kaarten meer verkrijgbaar wegens het grote succes. Jessica en Erik Aarts namens samen met Ellis, Chiel en Daan van der Heijden deel aan de eerste groep: "Het was erg moeilijk om de opdrachten te vinden en uit te voeren, we zijn er helaas niet in geslaagd om ons paspoort te krijgen. We hebben wel een indruk gekregen hoe moeilijk het in de oorlog geweest moet zijn voor vluchtelingen." Ook in de grote zaal was het actief deelnemen aan de smartphone Orchestra een mooi voorbeeld van hoe actief meedoen mensen met elkaar verbindt. Televisiepresentatrice Gwenn van Poorten sprak vanaf het podium de aanwezigen toe en vertelde dat haar grootouders uit Amsterdam en uit Brabant de oorlog hebben meegemaakt en overleefd maar het altijd moeilijk vonden om er over te praten. "Ik vind het belangrijk dat de verhalen levend gehouden worden om niet te vergeten", aldus Gwenn.

Dans en muziek

Na het Smartphone Orchestra dat tegelijkertijd met het Luxor Theater in Rotterdam tot stand kwam, en kinderen verhalen vertelden over de oorlog, volgde de Nationale twee minuten stilte. Op zich allemaal al indrukwekkend en dat werd prachtig voortgezet in ingetogen dansoptredens van de danseressen van het Dansatelier. Kristel van Meer heeft de choreografie samen met haar leerlingen bedacht. "De voorstelling heet Contrast en laat meisjes in de oorlog zien en meisjes van nu met hun smartphones." Indrukwekkend was een dans op een bankje van twee meisjes in de oorlog tot op een dag er nog maar één meisje zit, reikhalzend uitkijkend naar haar vriendin die nooit meer komt. Dan verschijnt er opeens een vleugel op het podium met Thomas Zagers (16 jaar) die de 12-jarige Dinthe Sax begeleidt die een kippenvel moment bezorgt met haar prachtige eigen uitvoering van John Lennon's Imagine. Er was nog meer muziek te horen; in het voorprogramma was de foyer het podium voor Roosendaals zangtalent en vanaf 21.00 uur was het muziekcollectief Baby Boomers te horen. [l]

Contrast door het Dansatelier