De mensen van het eerste uur Peter Buijs en Marja Steenman werden door wethouder Klaar Koenraad,lid van de Raad van Bestuur Bravis ziekenhuis Bianka Mennema en voorzitter Frédérique Assink in het zonnetje gezet. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX
De mensen van het eerste uur Peter Buijs en Marja Steenman werden door wethouder Klaar Koenraad,lid van de Raad van Bestuur Bravis ziekenhuis Bianka Mennema en voorzitter Frédérique Assink in het zonnetje gezet. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX

Eerste jubileum van Inloophuis de Rose-Linde

ROOSENDAAL – Bij de datum 5 mei denken heel veel mensen aan bevrijding en bevrijdingsfeesten. Op dezelfde dag vierde Inloophuis de Rose-Linde het eerste jubileum. Het was open huis voor belangstellenden, maar daar aan voorafgaand was er een officieel moment waarbij met name de initiatiefnemers Peter Buijs en Marja Steeman in het zonnetje werden gezet.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De belangrijkste drijfveer tijdens die bijeenkomst was de gedreven- en bescheidenheid waarmee niet alleen Peter en Frédérique hun werk hadden gedaan, maar evenzo de vrijwilligers die op welke wijze dan ook hun medewerking hadden verleend. Wat in aanleg misschien nog niet voor mogellijk werd gehouden 'staat nu als een huis' en valt niet meer weg te denken als een veilige ontmoetingsplaats voor mensen met kanker, ex-kankerpatiënten en hun naasten.

Initiatief

In juli 2012 staan Peter Buijs en Marja Steeman aan de wieg van wat op 5 mei 2014 start als het Inloophuis de Rose-Linde. "Met een aantal vrijwilligers waren we druk doende om de locatie in te richten, maar we konden in aanvang beginnen met 5 halve dagen", memoreert Peter Buijs de tijd dat er nog van alles geregeld moest worden. "Toen er in september 2014 voldoende gastheren en –dames waren, kon een volledige openstelling van het Inloophuis worden gerealiseerd". Dankzij een activiteitenprogramma groeide het aantal bezoeken van 1200 in 2015 tot 4200 in 2018.

Samenwerking

Tijdens het officiële gedeelte benadrukten de sprekers, Klaar Koenraad, Bianka Mennema en Frédérique Assink een aantal facetten die ontegenzeglijk hebben bijgedragen aan het succes van het Inloophuis. De samenwerking die met de afdeling Oncologie van het Bravisziekenhuis heeft gezorgd voor optimalisering van de informele zorg door de vrijwilligers. Het bewegingsprogramma dat samen met Fytaal en Team Doelbewust wordt aangeboden om de revalidatie van patiënten te bevorderen. De jaarlijkse financiële bijdrage van € 15.000 van Team Doelbewust en de contacten met collega-inloophuizen.

Professionalisering

Door in 2018 de Gemeente Roosendaal en het Bravisziekenhuis te vragen om voorzieningen te treffen voor een betaalde coördinator, werden er duidelijke stappen richting professionalisering gezet. "Op die manier borgen we niet alleen de continuïteit en professionaliteit, maar kunnen we die ook verder uitbreiden", aldus Peter Buijs. Dat bleek voor Buijs en Steeman ook het juiste moment om hun 'kindje' over te dragen.

Kennismaking

Met ingang van 15 mei heeft het Inloophuis daardoor een parttime coördinator in de persoon van Anita Schoone. "Uiteraard ga ik helpen om voort te bouwen op hetgeen er nu gerealiseerd is. Ik heb aan Peter een uitstekend voorbeeld, en hij blijft straks als bestuurslid ook voor mij aanspreekbaar". Daarnaast is Anita al druk doende om te bezien waar ze zich met name ook over wil buigen: "Het zou geweldig zijn als we ook de jongeren de weg naar het Inloophuis kunnen wijzen en dat mensen uit andere culturen zich welkom voelen". Belangrijkste motivatie daartoe blijkt de, tijdens het officiële gedeelte, enkele malen uitgesproken mogelijkheid dat mensen geen indicatie nodig hebben om binnen te wandelen. En zoals de folder van het Inloophuis duidelijk aangeeft hoeft er niets en mag er alles. Een heldere boodschap die niet aan dovemansoren is gericht. [l]

Stichting Inloophuis Roosendaal

Langdonk 5, 4707 TG Roosendaal

0165 - 751276