De voorkant wordt voorzien van grote ramen
De voorkant wordt voorzien van grote ramen Foto:

'Nieuw' stadskantoor wordt open en transparant

ROOSENDAAL - Het HUIS van Roosendaal, zoals het toekomstige stadskantoor genoemd wordt, zal een stuk opener en transparanter worden dan het huidige stadskantoor. Dat stelt wethouder Cees Lok bij de presentatie van het voorlopige ontwerp. De komende jaren wordt het stadskantoor aan het Stadserf in Roosendaal grondig onder handen genomen, zodat het gebouw weer jaren vooruit kan.

DOOR REMKO VERMUNT

"Het huidige stadskantoor is al ruim veertig jaar oud en dat zie je niet alleen terug aan de kleuren, maar ook aan de hokjes in het gebouw. Het is heel erg dicht", vertelt wethouder Cees Lok. Daar moet nu een verandering in komen. De grootste veranderingen vinden tijdens de renovatie plaats op de begane grond. "Wie het stadskantoor op dit moment wil betreden, moet eerst onder een deel van het gemeentehuis doorlopen, vervolgens moet je het pleintje oversteken en dan kan je rechts naar binnen", schetst Cees Lok de huidige situatie. "Dan moet je links en nog een keer links om uiteindelijk bij de balie uit te komen." Op het moment dat de renovatie klaar is, begint het gemeentehuis meteen bij de voorgevel. "Het binnenpleintje wordt bebouwd met een soort atrium van glas. Dat wordt heel hoog, open en transparant. Dat wordt onze ruimte voor publiekszaken, maar ook de ruimte voor de medewerkers van het Werkplein. Zo is de bezoeker meteen op de plek, waar hij/zij moet zijn." Ook de voorgevel en de zijgevel worden open en transparant met veel meer glas.

Vergaderzaal

De huidige ruimte voor publiekszaken, waar je onder andere je paspoort aan moet vragen, wordt omgebouwd tot een grote vergaderzaal. "Daar ontbreekt het op dit moment nog aan. We kunnen hier nooit bijeenkomsten organiseren voor de regio vanwege de beperkte ruimte." Rondom die vergaderzaal komen verschillende kamers voor de politieke partijen, waarmee het huidige fractiehuis aan de Molenstraat overbodig wordt. Daarnaast komt er op de begane grond een soort ontmoetingscafé of coffeecorner. "Hier kunnen onze medewerkers lunchen, maar de ambtenaren kunnen hier ook in gesprek met een inwoner of overleg voeren."

Flexplekken

De veranderingen op de overige etages zijn minder ingrijpend, al wordt ook hier gezorgd dat er minder hokjes zijn en dat er meer ruimte komt voor grotere werkplekken. Er gaat zelfs gewerkt worden met flexibele werkplekken, waarbij niet iedereen zijn eigen stoel/bureau heeft. In totaal komen er 350 van dit soort flexibele werkplekken in het gebouw. Om ervoor te zorgen dat het pand ook nog eens erg duurzaam is, wordt onder andere het dak vol gelegd met zonnepanelen. "En omdat het dak niet groot genoeg is om als gemeente uiteindelijk energieneutraal te worden, gaan we ook zonnepanelen leggen op een ander dak dat in beheer is van de gemeente."

Verhuizing

Als alles meezit kunnen de ambtenaren net voor of na de zomervakantie van 2021 weer terug verhuizen. "Voorlopig staan in ieder geval alle seinen op groen." Tot die tijd zullen veel ambtenaren tijdelijk hun onderkomen hebben in het Mariadal. Dat wordt de komende maanden geschikt gemaakt voor de ambtenaren. "Dat doen we op een sobere en doelmatige manier. Het wordt een beetje kamperen voor onze medewerkers, maar gelukkig is het maar tijdelijk", stelt Lok. Dat geldt alleen niet voor de medewerkers van publiekszaken.

"Er is met omwonenden van het Mariadal gesproken over de verkeersdruk en parkeerlast. Omwonenden waren bang dat het veel te druk zou worden in de Vincentiusstraat, wanneer inwoners daar naartoe komen voor een paspoort of rijbewijs. Daar hebben we naar geluisterd en daarom hebben we besloten om de afdeling publiekszaken naar de overkant van het gemeentehuis te verhuizen", vertelt Lok. Onder de appartementen aan de Kloosterstraat staat een bedrijfspand leeg. "De afdeling Publiekszaken trekt de meeste bezoekers en voor hen veranderd straks dan ook weinig. Ze kunnen nog steeds op dezelfde plek parkeren om een paspoort aan te vragen of rijbewijs op te halen." [l]

Het binnenplein wordt uitgebouwd tot atrium