Geschminkte kinderen op de jaarmarkt FOTO RENÉ BRUIJNINCX
Geschminkte kinderen op de jaarmarkt FOTO RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Jaarmarkt en Kapellenfestival in de binnenstad

ROOSENDAAL – Afgelopen zondag vond in de binnenstad voor de 6e keer de Jaarmarkt plaats. Lokale ondernemers, standwerkers, straattheater en entertainment voor de jeugd presenteerden zich gezamenlijk in de Raadhuisstraat, Nieuwe Markt, Dokter Brabersstraat en Markt.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Op hetzelfde moment werd er voor de 5e keer door Blaaskapel Van Gin Kaante het Kapellenfestival georganiseerd. De deelnemende muziekgezelschappen kwamen uit Roosendaal, Oud-Gastel, Dongen, Nieuw Vossemeer, Teteringen, Hoeven, Halsteren, Bergen op Zoom , Etten-Leur en Made. Daardoor was het ook nog eens een regionaal muzikaal feestje.

'Mogelijk is er een gezelschap dat het stokje zou willen overnemen'

Kapellenfestival

Blaaskapel Van Gin Kaante bestaat 22 jaar. “Dat hebben we uitgebreid tijdens de afgelopen carnaval gevierd”, zegt Yvonne Croonen van het gezelschap. En afgelopen zondag werd er weer een jubileum aan hun lijst toegevoegd, omdat ze voor de 5e keer de organisatie van het Kapellenfestival ter hand genomen hebben. Ad Koevoets, die verantwoordelijk is voor de organisatie van deze middag, benadrukt dat het muzikaal gezien geen Roosendaals, maar een regionaal feestje is. “De 13 blaaskapellen die meedoen komen uiteraard uit Roosendaal, maar ook uit de omgeving”. Koevoets merkt op dat ze het organisatiestokje graag willen overdragen. “We willen heel graag zelf weer eens musiceren, maar dat kan uiteraard niet als je ook de verantwoording voor de organisatie hebt. Daarom willen we het graag overdragen. Mogelijk is er een gezelschap dat het stokje zou willen overnemen. Het kant- en klare draaiboek is uiteraard beschikbaar en we willen graag adviseren waar nodig”, besluit hij. Gegadigden kunnen zich melden via het mailadres info@vanginkaante.nl .

Jaarmarkt

De Jaarmarkt zelf kwam wat rustig op gang. Ondernemers en standwerkers hadden er wel veel zin in. De combinatie van kraampjes met allerhande koopwaar, de standwerkers en het entertainment is op zich nog steeds succesvol. Groot voordeel is de combinatie van jaarmarkt met kapellenfestival. Binnenstadsmanager Collectief Roosendaal, Olav Posthumus daarover: “Door die twee activiteiten met elkaar te combineren ontstaat er traffic. Zowel de mensen die komen winkelen als de muziekliefhebbers verplaatsen zich over de markt van kraam naar kraam of van podium naar podium”. Mark Kolendijk, standwerker met een speciaal schoonmaakprodukt voor brillenglazen, beziet de voorbijtrekkende belangstellenden en spreekt ze stuk voor stuk aan. “Het belangrijkste deel van mijn werk bestaat uit praten. Je kunt dat voor een groep doen, maar ik kies er voor om mensen persoonlijk te benaderen en hen te overtuigen van de kwaliteit van hetgeen ik verkoop”.

Entertainment

Voor de jeugd stonden er op de jaarmarkt een aantal speciale speltoestellen. Een Bungee Jump trampoline, een kleine ouderwetse draaimolen en in een kraampje konden de kinderen zich laten schminken. De dochter van en moeder uit Spijkenisse staat geduldig bij de schminkster te wachten. Haar dochtertje is een voorbeeldige klant. “Mijn dochter vindt het heel leuk, maar weet dat ze stil moet zitten wil het een mooi resultaat worden”. Alle kinderen die al bij de schminkster geweest zijn, zijn herkenbaar door het aardige masker op hun voorhoofd. Datzelfde geldt voor de kinderen die op de Bungee Jump hun sprongen hebben gemaakt. Af en toe moet er plaats gemaakt worden voor een aantal wachtenden, en dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend”. [l]