Afbeelding
Foto:

Twee voldoendes voor Hulp bij het Huishouden

ROOSENDAAL - Cliënten die hulp bij het huishouden (HBH+) krijgen in de gemeente Roosendaal beoordelen die hulp met een 7,1. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksbureau. In totaal werden zeshonderd cliënten benaderd voor het onderzoek en daarvan deden er 309 mee. Op technisch vlak scoorde de gemeente zelfs een 9. "Maar er is ruimte voor verbeteringen", stelt wethouder Inge Raaijmakers.

DOOR REMKO VERMUNT

Het onafhankelijke klanttevredenheidsonderzoek werd eerder dit jaar al door de wethouder aangekondigd. "Er is de laatste tijd zoveel reuring geweest rondom Hulp bij het Huishouden, dat ik behoefte had aan een objectieve meting", legt de wethouder uit. Daarom werd een zogenaamde 0-meting gehouden om te bekijken hoe het gesteld is met de hulp bij het huishouden in Roosendaal. Uit dat onderzoek zijn twee resultaten naar voren gekomen.

Resultaten

"Met alle respondenten is een persoonlijk gesprek gevoerd waarbij gevraagd is naar de tevredenheid van de cliënten", legt Raaijmakers uit. Het resultaat daarvan is een 7,1. "Dat is niet bijster hoog, maar het is een goed startpunt. Er is ruimte voor verbetering, maar we weten nu ook waar we op moeten verbeteren." En die ruimte voor verbetering ligt vooral op de communicatie naar de cliënten. Het gebeurt volgens de wethouder nog te vaak dat cliënten niet teruggebeld worden, dat afspraken niet nagekomen worden of dat er niet tijdig gereageerd wordt. "Dat heeft deels te maken met de verwachtingen vanuit de cliënten, maar dit ligt voor een deel ook bij de aanbieders, dus daar gaan we wel mee aan de slag."

Schoon huis

Het andere resultaat dat de gemeente behaald heeft is een 9 voor het technische onderzoek. "Daarbij wordt echt gekeken naar 'hoe schoon is het huis'? De reden waarom dit geen tien is, is omdat er bijvoorbeeld in huizen nog wel eens een spinnenrag werd aangetroffen of kalk in de toiletpot. Voor dit soort dingen werd steeds een halve punt afgehaald." Toch is de wethouder erg tevreden over dit resultaat. "Ik ben eerlijk gezegd aangenaam verrast."

Onderzoek

In totaal wordt er in de gemeente Roosendaal bij 1800 cliënten Hulp bij het Huishouden geleverd. Het onderzoeksbureau heeft zeshonderd van die cliënten geselecteerd om mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk heeft 52 procent daarvan meegedaan aan het onderzoek. "We hebben hier bewust een onafhankelijk onderzoeksbureau voor ingeschakeld. Het moet een representatief onderzoek zijn en we wilden geen beïnvloeding vanuit onze zorgpartners. De cliënten moesten vrijuit hun mening en observaties kunnen geven." De zorgaanbieders wisten dan ook niet welke cliënten bezocht zouden worden en ook niet wanneer. "Dus bij sommigen was bijvoorbeeld het huis net schoongemaakt en anderen waren juist één dag na de controle weer aan de beurt."

Bezwaarschriften

Op 1 juli 2017 heeft de gemeente Roosendaal een nieuw beleid ingevoerd rondom de Wet maatschappelijke ondersteuning. "Wij hebben er destijds, net als veel andere gemeenten in Nederland, voor gekozen om bij de mensen resultaatgericht te indiceren", vertelt de wethouder. Daarbij wordt niet in uren aangegeven hoe lang een huishoudelijk hulp bij een cliënt komt werken, maar er wordt gekeken naar wat nodig is om als resultaat een schoon en leefbaar huis te krijgen. Ruim 150 cliënten waren het daar niet mee eens en een groot deel van hen is naar de rechtbank gestapt. De Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde eind februari vier bezwaarmakers in het gelijk en dat betekent dat de gemeente Roosendaal terug moet naar de tekentafel. "Volgende week kunnen we meer vertellen over de overige bezwaarschriften én het bemiddelingstraject is bijna afgerond", vertelt Raaijmakers. Als dat allemaal afgerond is, kan de gemeente aan de slag met het nieuwe beleid. "Daar willen we na het zomerreces aan beginnen en we verwachten dat dat eind dit jaar klaar gaat zijn." [l]