Afbeelding
Foto:

'We hebben gelukkig veel trouwe fans'

ROOSENDAAL - De Draai viert dit jaar haar veertigjarig jubileum en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Speciaal voor dit jubileumjaar keert De Draai terug naar haar roots door weer grote namen binnen te halen. Het bestuur van De Draai laat een roerige periode achter zich en nu de rust is wedergekeerd, stellen we in een reeks van vijf artikelen graag de vrijwilligers achter de organisatie aan je voor. Deze week: PR- en communicatieman Pascal de Geus

DOOR REMKO VERMUNT

De 30-jarige Pascal de Geus is bezig met zijn tweede jaar bij het Roosendaalse wielerevenement. Vorig jaar viel hij met z'n neus in de boter, toen een paar dagen voor De Draai officieel het hitteplan in heel Nederland werd ingesteld. "Op de donderdag voor De Draai kregen we vanuit de gemeente te horen dat het hitteplan geactiveerd werd omdat er tropische temperaturen van boven de dertig graden voorspeld waren. Natuurlijk moesten we extra water regelen, maar er moest ook veel gecommuniceerd worden naar renners, bezoekers en partners." Vooral omdat het zo kort dag was, was het voor Pascal veel geregel. "Maar uiteindelijk is dat allemaal goedgekomen."

Nieuwtjes

Dit jaar heeft Pascal zich gestort op een nieuw marketingplan. "En daarbij richten we ons op vier soorten nieuwtjes. Informatie voor de toeschouwers over algemene zaken, over renners die komen, het entertainment en het tournieuws." Met dat laatste is de organisatie vorig jaar gestart om wielerliefhebbers op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen binnen de Tour de France. "De focus ligt op dit moment nog vooral op entertainment, omdat de renners pas later bekend worden gemaakt."

Social Media

Pascal zorgt voor de persberichten in de richting van de media, maar hij plaatst ook berichten op de verschillende social mediakanalen. Natuurlijk houdt hij daarbij goed in de gaten welke berichten goed scoren op Facebook. "Op de komst van de Snollebollekes werd erg enthousiast gereageerd én ook over de terugkeer van grote namen naar De Draai." Zo nu en dan zijn er ook wel eens negatieve reacties. "Maar we hebben gelukkig veel trouwe fans, die vaak al reageren voor wij het bericht überhaupt hebben gezien. Deze fans kijken ook kritisch naar onze website en denken mee over mogelijk invulling hiervan. Dat is alleen maar fijn."

Vrijwilligerswerk

Voor Pascal was het destijds een hele eer om gevraagd te worden voor een bestuursfunctie binnen De Draai. "Ik ben iemand die graag vrijwilligerswerk doet", vertelt De Geus. "Ik ben betrokken geweest bij het Sinterklaascomité, maar ook bij de voetbal deed ik vrijwilligerswerk." Je belangeloos inzetten voor een vereniging of stichting is niet iedereen gegeven, maar Pascal vind het alleen maar leuk om mee te werken aan zo'n groot evenement als De Draai. "Je bent er per week wel zo'n vier of vijf uur mee bezig en dat wordt in aanloop naar het evenement alleen maar meer." In de laatste twee weken is Pascal zo'n acht tot tien uur per week bezig met de Draai. "Vorig jaar werd een paar weken voor de start nog het logo vernieuwd, dat gaan we dit jaar niet doen want dat brengt een hoop extra werk met zich mee."

'Op de komst van de Snollebollekes werd erg enthousiast gereageerd'

Nachtwerk

In het weekend van De Draai is Pascal bijna continu aan het werk met het aansturen van de fotografen en cameramannen, maar ook houdt hij contact met de renners, de partners en de media. "Ik werk gewoon tot en met vrijdag bij mijn reguliere baan en op zaterdag beginnen we echt met de Draai. Vorig jaar heb ik op zaterdag van 11.00 tot 19.00 gewerkt, op zondag werkten we van 07.00 tot 01.00 uur en op maandag was ik er om 10.00 tot 03.00 uur." Op dinsdag komen de bestuursleden nog één keer naar de Kade om alles op te ruimen. "En daarna ga ik lekker op vakantie om bij te komen." [l]