Burgemeester Jacques Niederer mocht vijf jaar geleden enkele oud-strijders verwelkomen. Eén van hen komt wellicht dit jaar terug, mits zijn gezondheid het toestaat.
Burgemeester Jacques Niederer mocht vijf jaar geleden enkele oud-strijders verwelkomen. Eén van hen komt wellicht dit jaar terug, mits zijn gezondheid het toestaat. Foto:

75 jaar bevrijding groot gevierd in oktober

ROOSENDAAL - De bevrijding van West-Brabant is eind van dit jaar precies 75 jaar geleden en dat vraagt om een groot feest. In alle gemeenten worden verschillende activiteiten georganiseerd en ook de gemeente Roosendaal laat van zich horen. In samenwerking met de Oranjecomités is een programma samengesteld waarbij zowel de stad als de dorpen uitgebreid aan bod komen. Burgemeester Jacques Niederer kreeg afgelopen week de eer om het programma alvast bekend te maken.

DOOR REMKO VERMUNT

"Zonder naar de inhoud te kijken, kan je vooraf al zeggen dat het een mooi programma is", stelt burgemeester Jacques Niederer als voorzitter van de stichting Herdenken en Vieren. "Dat komt omdat het programma van onderop is opgebouwd." Door de samenwerking aan te gaan met de Oranjecomités en -verenigingen wordt er per dorp een bijzonder tintje gegeven aan de bevrijdingsactiviteiten. "Waardoor het herkenbaar wordt voor de inwoners."

Eén ton

Het hoogtepunt van de festiviteiten ligt in de week van 25 tot en met 31 oktober. Deze periode is bewust gekozen omdat de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal in de periode van 26 tot en met 30 oktober 1944 zijn bevrijd. "Dat was een vreselijk belangrijk moment in onze geschiedenis, maar met dit programma kunnen we daar volwaardig aandacht aan schenken." Voor deze festiviteiten is vanuit de gemeente Roosendaal een bedrag beschikbaar gesteld van 100.000 euro. "Dat geld mag op, dus als er nog leuke activiteiten worden aangemeld, dan kan er nog een financiële bijdrage worden geleverd."

Feestweek

De feestweek begint op vrijdag 25 oktober met een kranslegging, lezing en muzikaal programma in Wouwse Plantage. "We proberen in ieder dorp een officieel momentje te creëren én dat proberen we steeds te doen op de dag dat het dorp bevrijd is." In Wouwse Plantage is dat laatste helaas niet gelukt, zij werden officieel pas op 26 oktober bevrijd. "We moeten ook een beetje spreiden." Op vrijdag wordt er om 14.30 uur eerst een lezing gehouden voor de kinderen van de basisschool. Om 19.00 uur wordt een speciaal monument onthuld ter nagedachtenis aan de oorlog, er wordt een krans gelegd en leerlingen van de basisschool ontsteken 75 kaarsjes.

Bevrijdingsvuur

Eén dag later is Nispen aan de beurt en hier wordt de bevrijdingsweek officieel gestart. Woensdagmorgen 23 oktober vertrekken namelijk 39 Nispenaren met drie busjes en drie campers naar Arromanches-les-Bains in Normandië. Van daaruit komen ze lopend, met een bevrijdingsvuur, naar Nispen via plaatsen waar de Polar Bear divisie slag heeft geleverd. Op zaterdag 26 oktober maken de lopers een laatste ronde door Nispen begeleid door de harmonie en oude voertuigen om uiteindelijk rond 14.45 uur met een erehaag ontvangen te worden in de kerk. Het vuur zal daarna symbolisch verspreid worden onder andere Oranjecomites en Oranjestichtingen als opening van de bevrijdingsweek.

Realistisch beeld

Zowel op zaterdag 26 als op zondag 27 oktober kunnen geïnteresseerden ook terecht in de tuin van het Tongerlohuys voor re-enacting 'Bevrijding van Roosendaal', waarbij een volwaardig kamp uit de Tweede Wereldoorlog wordt opgebouwd met acteurs, waardoor je je voor even in die tijd waant. "Het doel van dit evenement is om de bezoekers in een historische omgeving de gehele dag een realistisch beeld te geven van de bezetting- en bevrijdingstijd van Roosendaal in 1944."

Nieuwe burgemeester

Op zondag 27 oktober staat er om 15.00 uur een speciaal concert op de planning van het Euregio Kamerorkest in De Kring en op maandag 28 oktober is Wouw aan de beurt. Om 13.30 uur vertrekken de leerlingen van de Wouwse basisscholen in optocht van de Geerhoek naar het oorlogsmonument aan de 28 Oktoberstraat onder muzikale begeleiding van Malletkorps Oranje en een aantal oude voertuigen. De nieuwe burgemeester, Han van Midden, zal hier dan ook een krans leggen. "Voor hem is dit een mooie kans om onze gemeente te leren kennen", stelt Jacques Niederer. Dinsdag 29 oktober is Heerle aan de beurt en woensdag 30 oktober staat Roosendaal op de planning met een officiële herdenking bij de Polar Bear en een educatief concert in De Kring verzorgd door Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers van Defensie. 's Avonds staat ook Moerstraten in het teken van 75 jaar bevrijding. Donderdag 31 oktober wordt de bevrijdingsweek afgesloten met wederom een concert. Deze keer is het St. Caecilia uit Nispen die in de grote zaal een afsluitend concert verzorgd.

Overige activiteiten

Hoewel de activiteiten zich focussen op die ene week in oktober, zijn er gedurende het jaar ook andere activiteiten. Zo is onlangs in het Tongerlohuys een tentoonstelling geopend in het teken van 75 jaar bevrijding. Deze tentoonstelling is nog het gehele jaar te zien. Tijdens Open Monumentendag in september wordt een speciale lezing gehouden en voor de basisscholen en voortgezet onderwijs is een speciale educatief programma in de maak. ook komt er een speciale fietsroute langs oorlogsmonumenten in de regio.

Kijk voor meer informatie over alle onderdelen of voor specifieke tijden op www.roosendaal.nl/75jaarbevrijding [l]

Eerder dit jaar werden ook al speciale bevrijdingswandelingen georganiseerd
In het Tongerlohuys kan je nog het gehele jaar een tentoonstelling over 75 jaar bevrijding bezichtigen