De eikenprocessierups is bezig aan een opmars
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars Foto: WIJNAND NIJS

VLP: Wat kunnen we nog doen om de processierups te bestrijden?

ROOSENDAAL - Hoeveel overlast ondervindt Roosendaal momenteel van de processierups en heeft u al in beeld waar de problemen zich bevinden? Dat wil Arwen van Gestel van de VLP-fractie weten van wethouder Inge Raaijmakers.

"Sinds een goede week hebben veel Roosendalers en huisdieren er last van. De prossessierups is ineens in veel grotere getalen opgedoken", stelt Van Gastel. Met alle gevolgen van dien, want de brandhaartjes van de rups zorgen bij veel inwoners voor ongemak. "Naast jeuk zijn veel mensen gevoelig voor deze brandhaartjes, welke via de ogen of luchtwegen voor ontstekingen kunnen zorgen."

Van Gestel wil daarom van de wethouder weten wat de mogelijkheden nog zijn om het aantal processierupsen te bestrijden én of er voor volgend jaar een bestrijdingsplan wordt opgesteld. Daarbij geeft de VLP-fractievoorzitter als tip mee om ook eens naar Frankrijk te kijken.

"In Zuid-Europa, bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië, hebben ze al langer met de rups te stellen en zijn er ook methodes om de rups te bestrijden. Niet alleen kan met natuurlijk vijanden (zoals bepaalde vogels of andere kleine insecten) de rups worden bestreden, in Frankrijk hangen ze speciale zakken aan de bomen die de rups in de zak lokt. Hiermee worden de meeste brandhaartjes opgevangen." [l]