Ivan Basso en Jan Janssen nieuwe gezichten bij de Volksronde

ROOSENDAAL - Veertien jaar na zijn overwinning in de Draai van de Kaai, keert Ivan Basso binnenkort een dagje terug in Roosendaal. De inmiddels 41-jarige Italiaan is de meest opmerkelijke deelnemer bij de oud-renners die het zaterdag 3 augustus in de 44ste Volksronde tegen elkaar opnemen achter de dernies.

Bij voorgaande edities draaide het laatste onderdeel van dit evenement altijd om Nederlandse renners, maar dit jaar deed zich de mogelijkheid voor daar voor het eerst een grote buitenlandse naam tussen te zetten. Dat wordt dus Ivan Basso, specialist in etappe-koersen. De uit het plaatsje Gallarate afkomstige Italiaan begon zijn professionele loopbaan in 1999, een jaar nadat hij bij de beloften wereldkampioen op de weg was geworden. Basso bleef prof tot 2016. De grootste prestaties leverde hij in eigen land met etappe-overwinningen in de Giro. In 2005 won hij twee ritten, een jaar later was het zelfs drie keer raak. Het seizoen 2007 was hij even buiten beeld vanwege zijn betrokkenheid bij een dopingaffaire.

Na zijn terugkeer in het peloton won hij in 2010 de Ronde van Italie. Ook een eindzege in de Tour de France stond hoog op zijn verlanglijstje, maar dat kreeg Ivan de Verschrikkelijke zoals hij ook wel werd genoemd niet voor elkaar. Wel won hij in 2002 de witte trui die is gekoppeld aan het jongerenklassement.

Basso ontmoet op de Kade overigens iemand die het wel is gelukt de Tour de France een keer te winnen. De nu 79-jarige Jan Janssen zorgde in 1968 voor het eerste grote Nederlandse succes in de Tour. Vorig jaar werd daar volop aandacht aan besteed omdat het toen precies een halve eeuw geleden was. Janssen lost tijdens de Volksronde het startschot bij de dernie-wedstrijden en loopt verder ter hoogte van de Distel rond op een wielerplein. Mensen kunnen daar een praatje met hem maken of eventueel met hem op de foto.

Niet alleen Basso en Jan Janssen zijn nieuwe gezichten bij de Volksronde. Adrie van der Poel en oud-sprinter Mathieu Hermans rijden ook voor het eerst mee. Net als Basso is ook Van de Poel terug te vinden op de erelijst van Draai van de Kaai. Zijn overwinning dateert uit 1984. [l]