De eikenprocessierups is bezig aan een opmars
De eikenprocessierups is bezig aan een opmars Foto: Wijnand Nijs

Feromeen vallen én extra mankrachten voor bestrijding eikenprocessierups

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal plaatst op verschillende plekken speciale feromoon vallen om de mannelijke vlinders van de eikenprocessierups te vangen. Daarnaast zijn er permanent drie mensen van de eigen dienst en nog eens acht externe krachten bezig met het verwijderen van de eikenprocessierups. Dat laat wethouder Inge Raaijmakers weten op vragen van de VLP.

Sinds enkele weken heeft Roosendaal, net als veel andere gemeenten, te kampen met dit kleine beestje. De brandhaartjes van de rups zorgen voor de nodige ongemakken. Naast jeuk zijn veel mensen gevoelig voor deze brandhaartjes, waardoor ademhalingsproblemen en ontstekingen op de loer liggen.

De gemeente heeft dan ook honderden meldingen ontvangen, want in alle straten waar eiken staan zit ook daadwerkelijk de eikenprocessierups. "We zullen de komende maanden onderzoeken op welke manier we het volgend jaar en volgende jaren de rupsen willen bestrijden. We zullen u op de hoogte houden van op welke manier we de eikenprocessierups willen bestrijden. Er zijn meerdere mogelijkheden waarvan 'werken' met natuurlijke vijanden er een is." [l]