Geen verlichting op fietspaden in het buitengebied

ROOSENDAAL - 'Er is geen urgentie om een fietspad in het buitengebied van verlichting te voorzien.' Dat stelt wethouder Inge Raaijmakers op basis van een onlangs uitgevoerd onderzoek.

DOOR REMKO VERMUNT

De gemeenteraad van Roosendaal vroeg in november 2018 aan het college om een onderzoek uit te voeren naar de kosten en mogelijkheden om de meest onveilige/donkere delen van de fietspaden in het buitengebied te verlichten. Dat onderzoek is inmiddels uitgevoerd en daaruit blijkt dat er geen noodzaak is om verlichting te plaatsen.

Uit het onderzoek blijkt dat in de jaren 2014 tot en met 2017 slechts vijf ongevallen zijn gebeurd met fietsers in het buitengebied op onverlichte wegen. Bij twee van die ongevallen was het waarschijnlijk donker, maar de toedracht van de ongevallen is verder niet bekend. De vijf ongevallen vonden daarnaast plaats op verschillende wegen en daarom verwacht de gemeente dat het gaat om incidenten.

"Mocht de raad toch besluiten om trajecten in het buitengebied te willen verlichten, dan zouden de Lage Zegstraat en de Nelson Mandelaweg twee trajecten zijn die verlicht kunnen worden." Deze trajecten worden immers veel gebruikt, maar er hebben in het verleden geen ongevallen plaatsgevonden op deze wegen. De totale kosten voor het verlichten van deze trajecten komen uit op 330.000 euro. Daar bovenop komt nog eens 8.500 euro per jaar voor het energieverbruik en de onderhoudskosten. [l]