Op een boot in de haven van Moerdijk werd een lab voor de productie van crystal meth aangetroffen
Op een boot in de haven van Moerdijk werd een lab voor de productie van crystal meth aangetroffen Foto: Politie

Roosendaalse Lijst: Vormt crystal meth een probleem voor Roosendaal?

ROOSENDAAL - In hoeverre heeft Roosendaal last van de (productie van) crystal meth en worden er acties ondernomen om het gevaar hiervan te minimaliseren? Dat willen Peter Raijmaekers en René van Broekhoven namens de Roosendaalse Lijst weten van burgemeester Jacques Niederer.

Crystal meth is volgens de twee heren een hard drug die in Nederland niet veel gebruikt wordt, maar toch maken zij zich zorgen. "De landelijke recherche heeft eind juni in een Rotterdams bedrijfspand 2.500 kilo crystal meth gevonden met een straatwaarde van 500 miljoen euro", stellen de twee politici. "Het gaat om de grootste crystal meth-vangst die ooit in Europa / in de wereld heeft plaatsgevonden en ook de landelijke politie concludeert dat crystal meth hier wel steeds vaker geproduceerd en verhandeld wordt."

Zo werd enige tijd geleden een drugsboot aangetroffen in de haven van Moerdijk. "Nederland (en met name Zuid-Holland en Noord-Brabant) wordt derhalve steeds meer als uitvalsbasis gebruikt voor deze drug." Daarom wil de Roosendaalse Lijst weten of er ook criminele bewegingen in en rondom Roosendaal zijn geconstateerd en zo ja, wat de acties zijn die de burgemeester in beeld heeft of al heeft genomen om dit gevaar te minimaliseren? "Passen deze acties - qua capaciteit en kwaliteit van aanpak - binnen het Integrale Veiligheidsplan 2019-2022 en Actieplan Integrale Veiligheid 2019?" [l]