Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Volksronde zoekt voortdurend naar vernieuwingen

ROOSENDAAL – Aan het einde van de jaren zeventig is het begonnen als een aardige toegift op de jaarmarkt. Voornamelijk caféploegen wilden Kaaike Boven op een leuke manier afsluiten met een dikke bandenrace of door biervaten over de straatklinkers te laten rollen. De Volksronde op de Kade die zaterdag 3 augustus voor de 44ste keer wordt verreden, is met een dernie-koers als uitsmijter uitgegroeid tot een meer dan volwaardig en vooral sfeervol wielerevenement.

Ondernemer Rolf Timmers was in de beginjaren van de Volksronde nog maar een klein manneke. Samen met de wat oudere Fred Hendriks heeft hij het initiatief van de zakenlui op de Kade zien groeien tot wat het nu is. De Volksronde staat als een huis. "Maar je moet wel blijven vernieuwen om mensen nieuwsgierig te houden. Wij zoeken voortdurend naar nieuwtjes om het publiek te prikkelen. Vorig jaar hadden we een prominentenrace voor het goede doel. Dit jaar is het nieuwtje een ploegentijdrit voor bedrijven. Zo wordt het nog meer een evenement van, voor en door het volk. Precies wat we willen'', vinden de organisatoren.

Terug naar het begin. De insteek was destijds om het publiek na afloop van de jaarmarkt nog wat langer op de Kade te houden. "Dat waren altijd fascinerende uurtjes'', herinnert Fred Hendriks zich nog. "De jaarmarkt duurde tot 17.00 uur. In een recordtempo moesten de kraampjes worden weggehaald. Een uur later begon de Volksronde al. Wij hadden maar een paar uurtjes voordat het weer donker werd, dus we mochten niet veel tijd verliezen. Die bedrijvigheid en eensgezindheid om alles in dat ene uur aan te passen, vond ik altijd prachtig om mee te maken'', zegt Fred Hendriks.

Jarenlang veranderde er nauwelijks iets aan de opzet van het evenement. Tot Jan Nijssen, destijds ook voorzitter van de Roosendaalse toerclub De Bidon, in de problemen kwam met de organisatie van het Roosendaals kampioenschap. Nijssen was toen al speaker van de Volksronde, dus het lijntje was gauw gelegd. "In De Kroeven liep het rond de eeuwwisseling niet lekker op het parkoers rond de Moeder Godskerk. In overleg met Nijssen is toen dat kampioenschap toegevoegd aan de Volksronde. Nog steeds rijden wij elk jaar om een naar Nijssen vernoemde trofee'', zegt Hendriks.

De inburgering van het Roosendaals kampioenschap bleek al snel een gouden zet. De jaarmarkt was inmiddels ter ziele. Ook de Volksronde werd in 2001 één jaartje overgeslagen. "Maar dat stuitte op veel protest. Een nieuwe organisatie heeft het toen een jaar later weer opgepakt. Inmiddels zijn we alweer aan de negentiende achtereenvolgende Volksronde toe. Door het verdwijnen van de jaarmarkt kunnen we veel eerder beginnen. Daardoor is ook het idee ontstaan iets met oud-profs te gaan doen. Dat is dus de dernie-wedstrijd geworden'', zegt Rolf Timmers. "We hebben die dernies één jaar uit het programma gelaten. Je wilt niet weten hoeveel commentaar we daarop hebben gekregen. Die fout hebben we gauw hersteld. Nu zijn de dernies de trekker van de Volksronde'', vult Fred Hendriks aan.

Ook de formule rond het Roosendaals kampioenschap is van lieverlee flink verbeterd. "In de begintijd schreven er licentiehouders van de KNWU of van de Brabantse Wieler Federatie (BWF) in. Daar was Jan met pet niet tegenop gewassen. Uit die protesten is het kampioenschap voor toerfietsers en een aparte wedstrijd voor de open klasse ontstaan. De wedstrijden zijn daardoor een stuk zuiverder geworden. Ik denk dat die splitsing de populariteit van het evenement ook weer ten goede is gekomen. Dat merken we omdat er steeds minder wordt gemopperd'', zeggen de organisatoren.

Bij de oud-profs die het evenement afsluiten achter de dernies, draait het voornamelijk om de gezelligheid. "Wij smijten niet met geld. Het moet voor iedereen leuk blijven. Wij hebben elk jaar een vast clubje deelnemers uit de regio. Dat vullen we dan weer aan met een paar aansprekende namen van buiten de regio. Vaak zijn dat renners die Roosendaal nog kennen van de Draai van de Kaai'', aldus Rolf Timmers. De Draai is altijd twee dagen na de Volksronde op voor een groot deel hetzelfde parkoers. ,,De Volksronde kun je gerust beschouwen als de voorloper op de Draai van de Kaai. In de beginjaren werden die wedstrijden onder dezelfde organisatie verreden. Dat waren de ondernemers van de Kade.''

De Volksronde koppelt ook altijd een goed doel aan het evenement. Dit jaar is een deel van de opbrengst bestemd voor onderzoeken naar stofwisselingsziekte. ,,Waarmee we willen aangeven dat we ook in dat opzicht zo dicht mogelijk bij het volk willen staan'', zegt Rolf Timmers. ,,Zolang we er maar in slagen een boeiend evenement te bieden, kunnen we nog wel poosje vooruit met de Volksronde'', denkt hij. [l]

Programma:
15.00 uur: Rit in lijn voor medicare ID-renners.
16.00 uur: Rit in lijn open klasse.
17.20 uur: Tijdrit bedrijventeams.
18.30 uur: Ex-beroepsrenners achter de dernies.
19.45 uur: Roosendaals kampioenschap.
21.15 uur: Koppelkoers ex-beroepsrenners achter de dernies.
22.00 uur: Huldiging en einde programma.