In de kerk zijn kunstwerken te zien van (oud-)Nispenaren
In de kerk zijn kunstwerken te zien van (oud-)Nispenaren Foto: C. Uitdewilligen

Op de creatieve toer voor Nispen Inspireert

NISPEN - Nispen staat de eerste twee volle weekenden van september weer volledig in het teken van kunst, cultuur en erfgoed tijdens Nispen Inspireert. Hoewel dat nog even duurt, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan allerlei projecten, zoals het groepskunstwerk, de gedichtenwedstrijd én de kunstmarkt. Voor verschillende projecten nadert dan ook de deadline.

DOOR REMKO VERMUNT

De Heerlijckheid Nispen staat op 7,8, 14 en 15 september in het teken van Nispen Inspireert. Thema's van dit jaar zijn 'kunst' en 'vrijheid' en dat heeft alles te maken met de viering van 75 jaar bevrijding. "Beoefenaars van kunst hadden en hebben op sommige plaatsen nog steeds te maken met de onvrijheid om actief te zijn", stelt de organisatie. Niet voor niets dat in een land als Duitsland de vrijheid van kunst als een recht in de grondwet is opgenomen. "En uiteindelijk maak je als kunstbeoefenaar gebruik van de artistieke vrijheid: zelf bepalen hoe je de werkelijkheid benadert, welke materialen je gebruikt of waardoor je je hebt laten inspireren. Vrijheid is essentieel om kunst te kunnen scheppen. En natuurlijk kan vrijheid eveneens in kleine en gewone dagelijkse zaken terugkomen, variërend van vrij van school en vakantie hebben, tot vrij van zorg- en werkverplichtingen. Vrijheid is ook genieten!"

Groepskunstwerk

Deze twee onderwerpen vormen dit jaar dan ook de basis voor meerdere activiteiten tijdens Nispen Inspireert! Eén van die activiteiten is het maken van een gezamenlijk kunstwerk. "Net als afgelopen edities willen wij ook dit jaar in het kader van Nispen Inspireert! weer een gezamenlijk kunstwerk gaan maken. Alle Nispenaren, jong en oud, nodigen wij graag uit om daaraan een creatieve bijdrage te leveren." Dit jaar is gekozen voor het maken van een vlaggenlijn waarbij iedereen zijn eigen vlaggetje mag vormgeven. Alle ingeleverde vlaggen worden uiteindelijk samengevoegd en tijdens de weekenden in september moet de vlaggenlijn het straatbeeld van Nispen extra opvrolijken. "De versierde vlaggen kunnen nog tot en met 10 augustus 2019 ingeleverd worden bij Patricia Verbraak, Pastoor van Spaandonklaan 27." Wie snel nog een vlaggetje wil maken, kan een blanco vlag ophalen of zelf een vlag maken. Kijk voor de afmetingen dan wel even op de website www.cultureelnispen.nl

Gedichtenwedstrijd

Niet zo creatief met lijm en stiften, maar wel met woorden? Dan is misschien de gedichtenwedstrijd wel iets voor jou. Wat betekent 'de Kunst van Vrijheid' voor jou? Geef in je gedicht antwoord op die vraag en wie weet ga jij wel met de prijs naar huis. De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd in meerdere leeftijdscategorieën en iedereen mag meedoen. Een jury zal de gedichten beoordelen en de winnaar wordt op zondagmiddag 15 september bekend gemaakt. Je mag maximaal twee gedichten per persoon inzenden. Inschrijven kan tot 10 augustus via info@cultureelnispen.nl. "Je mag je gedicht ook op papier inleveren, Stuur je gedicht naar Stichting Cultureel Nispen, p/a Essenseweg 62, 4709 BL Nispen. Zorg er wel voor dat je in de mail of achter op je gedicht duidelijk je voor- en achternaam, je geboortedatum, je volledige adres, je telefoonnummer (en emailadres) vermeldt."

Expositie

Nispen Inspireert focust zich in de weekenden vooral ook op de expositie in de H. Maria Hemelvaartkerk waar werken van (oud-)Nispenaren tentoon worden gesteld. Op zondag 15 september wordt daarnaast een kunstmarkt gehouden bij de Turftuin en het Openluchttheater. "Wanneer je graag eigen werk verkoopt dan kun je een kraam afhuren op deze dag. Er zijn deze zondag ook tal van optredens bij het theater dus er zullen veel bezoekers zijn. Aanmelden voor deelname kan tot 1 september 2019 via cambrosens@hotmail.com."

Wil je hepen bij dit culturele evenement? "Wij kunnen altijd hulp gebruiken zowel tijdens de twee weekenden zelf, bijvoorbeeld als suppoost, of bij de voorbereidingen." Neem dan contact op via info@cultureelnispen.nl [l]