Afbeelding
Foto: Peggy de Haan

Bijzondere voorstellingen vullen theaterfestival

ROOSENDAAL - Over precies één maand, gaat de eerste editie van het festival Theater op de Grens van start. Op 30 en 31 augustus én 1 september treden verspreid over verschillende locaties in en rondom De Kring allerlei professionele theatermakers op. Onlangs maakte de organisatie al een aantal lokale namen bekend, maar nu zijn ook de overige namen bekend gemaakt.

DOOR REMKO VERMUNT

Zo komt onder andere poppenspeler Fred Delfgaauw naar Roosendaal met zijn voorstelling 'Minder is meer'. Zijn voorstelling op vrijdagavond vormt meteen de officiële opening van het theaterfestival. Delfgaauw staat inmiddels al 35 jaar op de planken. Een goede reden voor een speciaal programma, waarbij de maker en zijn dromen op een leeg toneel kunnen uitpakken en zichtbaarder worden dan ooit. Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen.

Twee kanten

Op zaterdag komen Daan Mathot en Vincent de Rooy, beter bekend als VolDaan, naar Roosendaal met de bijzondere voorstelling AF. "Zij nemen hun eigen tent mee om in op te treden. Het woordloze AF gaat over de angst om op te komen en af te gaan. Een hilarische en ingenieuze theatervoorstelling, die recht doet aan een oude wijsheid: alles heeft twee kanten. Voor oud en jong, vanaf zes jaar.", legt Merijn Backx uit namens de organisatie. Het belooft dan ook een bijzondere voorstelling te worden.

'Vrijwilligers zijn nog van harte welkom'

Zware thematiek

Hetzelfde geldt voor de voorstelling van Kurt Defrancq: De binnenzak van de ziel. "Hij brengt een hele luchtige voorstelling, maar wel over hele zware thematiek", vertelt mede-organisator Ad Paantjens. Zo legt Defrancq een verband tussen de Joden en minderheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog getransporteerd werden naar vernietigingskampen, terwijl mensen op de vlucht zich nu juist verstoppen in vrachtwagens in de hoop op een beter leven. "Hoe komt het dat zoiets kan gebeuren", vraagt hij zich hardop af. Andere performers die langskomen tijdens festival Theater op de Grens zijn de Prima Donna's met de voorstelling 'Don't Break the Rules' én Minou Bosua met de voorstelling 'Niet de vaders van Jimmy Parker'. Minou is bekend geworden als speelster van De Bloeiende Maagen. In haar nieuwe voorstelling speelt ze 'vader en moedertje' op hoog niveau.

Nazinderen

Wie 's avonds nog geen zin heeft om naar huis te gaan, kan nog lekker even aanschuiven bij 'Nazinderen' in het Theatercafé in De Kring. Bij deze Roosendaalse versie van 'Zomergasten' gaan bekende en onbekende interviewers het gesprek aan met verschillende theatergasten. Onder andere de Roosendaalse Anthony van der Meer schuift aan om te vertellen over zijn mini-documentaires, maar ook andere professionals vertellen over hun voorstellingen. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door onder andere Jazz750, Julia Schutten en Squander Squad.

Hulp

"Daarmee is bijna de hele programmering rond", stellen Paantjens en Backx. Wel kunnen de heren nog een aantal vrijwilligers gebruiken tijdens het festival. "Mochten mensen ons willen helpen, dan kan dat zeker. We zoeken nog mensen voor de kassa- en informatiestand, maar ook voor kaartcontrole, om artiesten op te vangen en gastheren/-dames voor de verschillende locaties." Aanmelden hiervoor kan via info@theateropdegrens.nl. Natuurlijk staat het ook sponsoren vrij om vrijblijvend contact op te nemen met de heren. "We investeren flink in het festival, maar hoe meer geld er binnenkomt, hoe beter we het natuurlijk op kunnen pakken." Extra bijdragen kunnen resulteren in een extra artiest of nog mooiere aankleding van het festival. Kijk voor meer info op www.theateropdegrens.nl. [l]