Roosendaalse Lijst zoekt Roosendaalse spookjongeren

ROOSENDAAL - Hoeveel spookjongeren zijn er in Roosendaal en is dat aantal de afgelopen jaren juist toegenomen of gedaald? Dat willen Charl Goossens en Yvonne de Beer weten namens de Roosendaalse Lijst.

DOOR REMKO VERMUNT

Spookjongeren zijn jongeren die de status VOW hebben gekregen. Dat betekent Vertrokken Onbekend Waarheen. Ze staan niet meer ingeschreven bij de gemeente en zijn onvindbaar voor schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders. Volgens een recent artikel van de NOS gaat het landelijk gezien om zo'n 50.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. In sommige gevallen gaat het om een fout, wanneer jongeren zich bijvoorbeeld uitschrijven bij een gemeente omdat ze gaan verhuizen naar een andere woonplaats. Wanneer ze vergeten om zich daar in te schrijven, worden ze zogenaamd staatloos.

"Verschillende gemeente reageren nu bij uitschrijving van een jongere direct met een adresbezoek om preventief de jongere in beeld te houden mocht de situatie daar om vragen", stellen Goossens en De Beer. "Reageert de gemeente Roosendaal ook direct met adresbezoeken? Zo ja, wat zijn uw ervaringen, zo nee, waarom niet en bent u dit alsnog van plan te gaan doen?" Daarnaast willen de twee politici weten of de gemeente, jeugdprofessionals, straathoekwerkers of andere zorgpartners ervaring hebben met dit soort jongeren én hoe dit wordt aangepakt in Roosendaal. [l]