Dernie en rijder in de bocht
Dernie en rijder in de bocht Foto: Elles Jansen

De 44e Volksronde is één groot succes

ROOSENDAAL – Het volk was ruimschoots vertegenwoordigd tijdens de 44e volksronde van Roosendaal, ze gaven en namen vele rondjes bier terwijl de dernies en coureurs vele andere rondjes rond de Kaai aflegden. Jan Janssen was een grote publiekstrekker evenals de ex-profrenners die achter de markante brommertjes reden. Maar ook de ID-tour zorgde voor blije deelnemers die een kus en medaille kregen van Miss Volksronde, Stephanie van Driessum. Peter van der Velde werd Roosendaals kampioen.

DOOR ELLES JANSEN

"We proberen ieder jaar nieuwe elementen toe te voegen om de Volksronde aantrekkelijk te houden en dat is zo te zien goed gelukt", aldus Gijs de Bot, voorzitter Volksronde.

ID-wedstrijd

Om 15.00 uur klonk het startsein voor de wedstrijd ID-renners. Hieraan namen 9 renners met een verstandelijke beperking deel. De eerste ronde was een tijdrit en de tweede ronde was een zogeheten rit in lijn. Alle deelnemers kregen een welverdiende medaille, de beker 1e prijs ging naar Nick Aerts uit Wuustwezel die een half wiel voorsprong had op Jonnathan Duinkerke (2e) uit Kapelle en Sven en Perry Megens die op een tandem meereden, goed voor een derde podiumplek. Nick (23 jaar) is de enige Belg die meedoet en hij komt Jonnathan vaak tegen op ID-wedstrijden in Nederland. "Mijn training bestaat uit mijn dagelijkse ritje naar mijn werk", lacht Nick. Hij fietst 10 km in 20 minuten en werkt in de groenvoorziening. "Ik doe ook mee aan cross-wedstrijden maar fiets het liefste op de baan."

Dernies

Grote publiekstrekkers vormen de dernie-wedstrijden waarbij ex-profrenners achter de ludieke brommertjes rijden. "Ze rijden tegen het spatbord aan", legt Rien van Hooijdonk uit Roosendaal uit. Hij is al 23 jaar dernierijder. "Ik heb zelf 20 jaar gekoerst en ook achter de dernie, toen ik stopte met fietsen ben ik gelijk op de dernie gestapt. Er is nog één man in Limburg die deze speciale brommertjes maakt, hij is al in de zeventig" Van Hooijdonk rijdt de eerste manche met Erik Dekker en tijdens de koppelkoers brengt hij Erik Dekker en Cees Bal naar de derde podiumplaats. Ivan Basso en Erik Breukink werden eerste. "Altijd leuk om in Roosendaal te mogen rijden", vertelt Basso die in 2004 de Draai van de Kaai won. "We vertrouwen blind op onze dernierijder", vertelt Erik. "Hij bepaalt de snelheid en de tactiek." Als de 11 brommertjes starten hangt er even een doordringende walm op de kade maar het publiek is dolenthousiast.

Jan Janssen

Iedereen wou met Jan Janssen (79) op de foto, er was zelfs een fan die een boek bij had om te laten signeren. Janssen gaf het startsein voor de dernie en genoot zichtbaar van de reünie met ex-profrenners zoals Erik Breukink, Adrie en Jack van der Poel, Mathieu Hermans, Ivan Basso, Koos Moerenhout en anderen. "Een renner moet aan de start verschijnen met witte sokken, geschoren benen, gepoetste schoenen en natuurlijk een schone fiets", aldus Jan Janssen die zelf ook achter dernies heeft gereden. In 1966 won hij Bordeaux-Parijs "250 km in het peloton en de laatste 350 km achter de dernie. We reden ook de zesdaagse in Antwerpen, mensen rookten als schoorstenen, dronken als nijlpaarden en wij maar fietsen tot 04.00 uur 's nachts en de volgende ochtend om 9.30 uur weer klaar voor de start."

Roosendaals Kampioenschap

Ook Jan Nijssen (82) genoot zichtbaar van alle roering op het parcours. "Het is het enige uitje per jaar waar ik nog mijn huis voor uit kom", vertrouwt hij ons toe. Hij bracht in 1972 de Roosendaalse Kampioenschappen mee uit de Kroeven naar de Kaai. Dit jaar streden 70 deelnemers naar de felbegeerde Nijssen-wisseltroffee die door Nijssen werd uitgereikt aan de nieuwe Roosendaalse Kampioen Peter van der Velden. Van der Pelt werd 2e en Rucphens Wethouder Martien de Bruijn had een mooi verjaardagskado; hij werd 3e. Onder de 70 deelnemers bevond zich ook een team van Stichting Stofwissel Kracht. De opbrengst gaat naar dit goede doel. [l]

Erik Dekker (li) en Rien van Hooijdonk (re)
Roosendaals Kampioen Volksronde
Nijssen kijkt toe bij de start van Roosendaals kampioenschap
strijd tussen Nick en Jonnathan
genieten met pilsje en patatje
Vol podium tijdens volksronde
Laurence v.d. Klundert in gesprek met Jan Janssen
twee legends: Nijssen en Janssen
winnaars Roosendaals Kampioenschap
huldiging ID-renners