Afbeelding
Foto:

Roosendaal heeft te weinig laadpalen voor toekomstige toename bij elektrische auto's

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal blijft bij het installeren van laadpalen voor elektrische auto's achter op de verwachte toename van deze auto's in de komende jaren. Dat blijkt uit de Benchmark openbaar laden van Consultancy Over Morgen.

DOOR REMKO VERMUNT

Voor de benchmark heeft iedere gemeente in Nederland een bepaalde score gekregen. Die score is gebaseerd op onder andere het aantal laadpalen in de gemeente Roosendaal, het aantal elektrische auto's maar ook de dekkingsgraad van die laadpalen. Al die factoren geven samen antwoord op de vraag: Hoe goed is het huidige netwerk voorbereid op de toekomstige vraag naar elektrische auto's?

Score

Voor Roosendaal geeft dat geen rooskleurig beeld, want de gemeente Roosendaal scoort een 0,14. Dat betekent dat er slechts voor veertien procent van de elektrische auto's laadpalen beschikbaar zijn. Daarmee staat de gemeente Roosendaal op de 207e plaats van de landelijke ranglijst. In de provincie Noord-Brabant staat Roosendaal op plek 45 van de 62. Buurgemeenten doen het echter beter, zo staat Bergen op Zoom in de provinciale lijst op plek 8 en Etten-Leur op 14.

Dekking

Voor deze benchmark is vooral gekeken naar woonadressen die voor het parkeren en opladen van hun elektrische auto afhankelijk zijn van de openbare ruimte. Mensen die de auto zelf thuis kunnen opladen worden dus niet meegerekend in het onderzoek. Ook is er gekeken naar de dekking van de verschillende laadpalen. Want er kunnen wel twintig laadpalen zijn, maar als die allemaal op dezelfde plek staan, is dat niet gunstig voor mensen met een elektrische auto.

Toekomst

In dit onderzoek is overigens geen rekening gehouden met forenzen of bezoekers die mogelijk met een elektrische auto naar de gemeente Roosendaal komen. Dat maakt de vraag naar adequate openbare laadpalen volgens de onderzoekers alleen nog maar groter. Ook is er alvast gekeken naar de laadbehoefte in 2025, maar daar behaalt de gemeente Roosendaal slechts zeven procent van de laadbehoefte. [l]