Amnesty schrijfactie: hulpverlener kan tien jaar cel krijgen voor hulp aan migranten

ROOSENDAAL - De 26-jarige aardrijkskundeleraar Scott Waren woont in de Amerikaanse deelstaat Arizona. Op 17 januari 2018 sloegen agenten van de Amerikaanse grenspatrouille hem in de boeien en namen hem mee. Zijn misdaad? Hij deelde onder meer water uit aan migranten die via de woestijn de VS binnen willen. Scott Warren werd aangeklaagd voor het bieden van humanitaire hulp aan twee mensen zonder papieren.

Zijn rechtszaak eindigde afgelopen juni zonder uitspraak, omdat de jury verdeeld was. Maar de aanklager besloot hem opnieuw te vervolgen. Warrens nieuwe rechtszaak begint op 12 november. Hij kan een celstraf van tien jaar krijgen. Scott werkt als vrijwilliger voor de organisatie No Mas Muertas (Geen Doden Meer). Op de ochtend van zijn arrestatie had No Mas Muerta juist een rapport gepubliceerd, compleet met videobewijs, over de betrokkenheid van de grenspatrouille bij het weggooien van duizenden liters water voor migranten in de woestijn. De video ging al snel viral. De autoriteiten proberen mensenrechtenverdedigers en anderen die hulpverlenen aan de grens te ontmoedigen om hun werk uit te voeren door hen te intimideren en te vervolgen.
Schrijf vóór 1 oktober een brief naar Mr. Michael Bailey, United States Attorney, District of Arizona, United States Corthouse, 405 W. Congress Street, Suite 4800, Tucson, Arizona 85702, Verenigde Staten, een Nederlandse brief naar de Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika, Z.E. de heer Peter Hoekstra, John Adams Park 1, 2244 BZ Wassenaar. U kunt ook een voorbeeldbrief opvragen bij Addie Merkx, Fatimalaan 25. 4702 GP Roosendaal, tel. 0165 391488, e-mail: merkx082.1@kpnmail.nl. Indien u zich aanmeldt als lid van de schrijfgroep van Amnesty ontvangt u iedere maand automatisch een voorbeeldbrief. Meer informatie vindt u op: www.amnestyroosendaal.nl [l]