Afbeelding
Foto:

Galerie Arsis biedt ruimte aan Frank Beek

WOUWSE PLANTAGE - De werken van kunstenaar Frank Beek uit Wouwse Plantage zijn in de maand september te zien in Galerie Arsis in Bergen op Zoom. De officiële opening van de expositie is zaterdag 7 september om 16.00 uur.

"In de twintig jaren dat ik me intensief bezig houd met beeldhouwen in steen, zijn er een aantal aspecten die me opvallen in mijn werken", vertelt Frank Beek. "Als autodidact, in de leer (geweest) bij enkele zeer ervaren beeldhouwers (Annie Andriessen, Adriaan Seelen, Gerard van Rooij), heb ik altijd gewerkt naar eigen invallen en ideeën. In het begin ben ik af en toe wel eens afgeremd vanwege de moeilijkheidsgraad in verhouding tot mijn vaardigheden van dat moment. Oefening baart kunst en mijn mogelijkheden namen met de jaren toe."

Interesse

Zijn interesse gaat vooral uit naar abstracte vormen; slechts enkele malen heeft hij een figuratief beeld gemaakt, maar die vormentaal boeit hem minder. "In mijn abstracte beelden voeren in eerste instantie organische vormen de boventoon, na enkele jaren komen ook geometrische vormen steeds vaker in mijn werk voor. Nu zoek ik meer en meer naar een synthese van organisch en geometrisch, of naar een dialoog tussen beide. Je kunt ook spreken van een wisselwerking tussen hard en zacht."

Verhaal

Inspiratie komt van verschillende kanten: een stemming, gevoel, een gebeurtenis, herinnering, een al dan niet zelfgekozen thema, een omgeving. Meestal komt bij Frank eerst een vorm naar voren, in een schets of in gedachte, die al werkend kan veranderen en rijpen tot het uiteindelijke beeld. Al werkend komt vaak pas later ook een 'verhaal' tevoorschijn. "Mijn 'verhaal' beschouw ik slechts als een van de vele verhalen die een beeld kan oproepen. Ik ben dan ook benieuwd naar wat mijn beelden oproepen, teweeg brengen bij de beschouwer. Een titel kan soms/vaak de blik van de beschouwer sturen in een richting die te zeer inperkt. Vandaar dat ik steeds vaker een beeld geen titel meer meegeef."

Hardsteen

De zeggingskracht van een vorm wordt sterk gekleurd door de 'huid' van het beeld. Het maakt een groot verschil of de huid grof of glad geschuurd is, gepolijst en glanzend is, of ruw gehakt, wat ook nog op verschillende manieren kan gedaan worden. "Steeds meer ben ik de schoonheid van het ruw gehakte beeld gaan waarderen." Gaandeweg ontwikkel je een voorkeur voor een bepaalde steensoort; voor Frank is dat Belgisch hardsteen (ook wel “arduin”, “Bleu Belge” of “petit granit” genoemd). "Daarnaast vind ik het boeiend om ook andere steensoorten te onderzoeken, en dan met name de wat hardere gesteenten."

Galerie Arsis, Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom is in de maand september geopend op vrijdagen, zaterdagen, zondag 15 september en zondag 29 september van 12.00 tot 17.00 uur.