Zes spookjongeren vertrokken naar onbekende bestemming

ROOSENDAAL - Ongeveer 0,1 procent van de Roosendaalse jongeren is de afgelopen jaren vertrokken naar een onbekende bestemming. Dat laat wethouder René van Ginderen weten op vragen van de Roosendaalse Lijst. Het gaat hierbij om zogenaamde spookjongeren. Dit zijn jongeren die de status Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) hebben gekregen. Ze staan niet meer ingeschreven bij de gemeente en zijn onvindbaar voor schuldeisers, incassobureaus en deurwaarders.

DOOR REMKO VERMUNT

Volgens een recent artikel van de NOS gaat het landelijk gezien om zo'n 50.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. In sommige gevallen gaat het om een fout, wanneer jongeren zich bijvoorbeeld uitschrijven bij een gemeente omdat ze gaan verhuizen naar een andere woonplaats. Wanneer ze vergeten om zich daar in te schrijven, worden ze zogenaamd staatloos. Charl Goossens en Yvonne de Beer van de Roosendaalse Lijst vroegen de wethouder daarom of er ook sprake is van spookjongeren in Roosendaal en zo ja, wat de gemeente doet om dit aan te pakken.

Reden

Uit de cijfers blijkt dat er in 2016 elf spookjongeren waren, in 2017 waren dat er zeven en in 2018 waren er negentien jongeren vertrokken. Dit jaar staat de teller vooralsnog op zes. "Onze jeugdprofessionals, straathoekwerkers en het werkplein hebben contacten met jongeren zonder een vaste woon of verblijfplaats. Op het moment dat onze jeugdprofessionals en straathoekwerkers met deze jongeren in contact komen begeleiden zij hen zodat zij de ondersteuning kunnen ontvangen die nodig is", stelt wethouder Van Ginderen. Volgens hem liggen er verschillende oorzaken ten grondslag aan dit fenomeen. "Jongeren worden om verschillende redenen uitgeschreven. Schuldenproblematiek is daar een van, bijvoorbeeld als zij geen gehoor geven aan de oproepen van de deurwaarder. Andere problemen zoals de thuissituatie kan ook een oorzaak zijn. In andere gevallen zijn jongeren gaan studeren elders of in het buitenland en zijn zij vergeten zich zelf in te schrijven of hun vertrek door te geven."

Inschrijven

Hoewel er slechts een paar jongeren vertrokken zijn naar een onbekende bestemming, zijn er de afgelopen jaren ook weer jongeren ingeschreven die juist in de boeken stonden als VOW. In 2016 werden er weer negen jongeren ingeschreven, in 2017 elf en in 2018 waren dat er vijftien. Dit jaar zijn er al weer vier jongeren ingeschreven.