Afbeelding
Foto:

"Eenmalige productie voor 100-jarig bestaan"

WOUW – Vrijdag 6 en zaterdag 7 september worden in en rondom het Café - Zalencomplex Donkenhof een vijftal eenakters opgevoerd. Daarbij kunnen de toeschouwers zich een beeld vormen hoe het er vroeger moet hebben uitgezien en welke gewoontes daarbij pasten.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

De naam waaronder deze voorstellingen gaan plaatsvinden, Eeuwige Gastvrijheid, is gekoppeld aan het 100-jarig bestaan van Café-Zalen Donkenhof. Zo'n 50 personen, allemaal vrijwilligers, werken aan de productie mee. De een als speler, de ander als technicus, regisseur of als gastvrouw.

Idee
"Zoals we dat bij Donkenhof gewend zijn, borrelen er voortdurend ideeën op, die om realisatie vragen. Frans Goorden liet zich vorig jaar ontvallen dat hij graag weer eens in een toneelstuk zou willen spelen. Het 100-jarige bestaan van Donkenhof leende zich daar uitstekend voor", steekt Maurice Broeren van wal. "Samen met Corné Rommens, Corné Schrooyen, Joost Godschalk, Jannine Broeren, Gerry en Dorina van Gaans en mezelf, werd er door Frans Goorden handen en voeten aan het project gegeven".

Opdracht
"Vanaf het begin was duidelijk dat het geen bestaande stukken gingen worden, maar dat het op Wouw en specifiek op Donkenhof zou worden geschreven", vat regisseur Joost Godschalk de opdracht samen. Daarmee kwam het hele proces op gang. "De grote uitdaging daarbij was ook dat iedereen die zich had aangemeld om mee te doen, ook daadwerkelijk een rol of taak kreeg toebedeeld.

'Zoals we dat bij Donkenhof gewend zijn, borrelen er voortdurend ideeën op'

Opzet
"Op 6 en 7 september worden de toeschouwers, er kunnen per voorstelling 175 mensen aanschuiven, vanaf 19.15 uur ontvangen. Om half acht worden er groepen van maximaal 35 personen samengesteld en beginnen de 5 eenakters tegelijkertijd. Zo schuift men vijf keer door naar een volgende scene. Er zit ook nog een pauze in en uiteindelijk komen alle toeschouwers en spelers samen in de grote zaal", licht Maurice Broeren een tipje van de sluier op. "Daar worden ze aangenaam verrast door coverband The Party Crashers. Vanaf dat moment is het vrij entree en kunnen ook mensen zonder kaarten een lekker biertje komen drinken", vat de uitbater de avond samen.

Inhoud
Joost Godschalk, regisseur van de 5 scenes, is zo'n twee weken voor de officiële opvoeringen tevreden. "Het staat allemaal stevig in de grondverf, en de tijd die rest, gebruiken we om het figuurlijk 'af te lakken'". Over de inhoud van de verschilende eenakters wil de regisseur niet zo veel kwijt. "Het zijn echt stukjes geschiedenis, waarbij gebeurtenissen uit het verleden, maar ook de sfeer van toen alle ruimte krijgen. Natuurlijk zal er af en toe met een dikke knipoog worden verwezen naar vroeger", besluit hij het gesprek. "Verder geven we niks prijs en moeten de mensen zelf komen kijken".

Misverstand
"Vanwege de andere succesvolle activiteiten van het jubilerende Donkenhof, hebben heel veel mensen het idee dat alle kaarten al zijn uitverkocht. Dat is niet het geval, dus kunnen belangstellenden nog steeds kaarten in het café kopen. De entree bedraagt € 17,50 en daar krijgt men ook nog een consumptie bij. Voor beide avonden zijn nog kaarten beschikbaar". Maurice Broeren benadrukt tevens dat het een eenmalig project is, en dat er volop Wouwse elementen in zijn verwerkt. [l]

Afbeelding